schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Update vroegsignalering

voor gemeenten - september 2024

Landelijke bijeenkomst Vroegsignalering: ben jij erbij?

Op dinsdagmiddag 1 oktober vindt de Landelijke bijeenkomst Vroegsignalering plaats met weer een interessant programma voor zowel vaste lasten partners als gemeenten en hun uitvoerders. Aanmelden kan nog, vol = vol!

Lees verder

Banner Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering

Van elkaar leren in een Signaalreis Vroegsignalering

Zowel bij signaalpartners als gemeenten leven de nodige vragen over de effectiviteit van vroegsignalering. In 2023 organiseerden Divosa, NVVK en de VNG een aantal werksessies, zogenaamde ‘signaalreizen’, met zeven gemeenten en vier vaste lasten partners om inzicht te krijgen in elkaars processen, mogelijkheden en beperkingen.

De belangrijkste bevindingen van deze werksessies zijn nu vastgelegd in een rapport. Hierin lees je o.a. over de route die een signaal doorloopt (bij de deelnemers), de kansen binnen de vroegsignalering volgens hen én mogelijkheden om de samenwerking tussen VLP’s en gemeenten te verbeteren.

In 2024 organiseren Divosa, VNG en NVVK opnieuw (regionale) signaalreizen. Je kunt je nog aanmelden!

Lees hier meer

Onderzoek ombudsman ‘Hoe eerder, hoe beter’ wordt vertaald naar actie

Begin dit jaar gaf de Nationale ombudsman een aantal aanbevelingen mee aan gemeenten én de (toenmalige) minister van Armoedebeleid. Dit naar aanleiding van zijn onderzoek naar Vroegsignalering: “Hoe eerder, hoe beter.”

 De VNG, Divosa en NVVK reageerden samen op deze aanbevelingen, in aanvulling op een reactie vanuit de minister zelf. Er werd door de minister o.a. een verbeterplan aangekondigd, op een zestal verschillende fasen in het proces van vroegsignalering. We werken samen met het ministerie van Sociale Zaken aan dit plan. Ook (de vertegenwoordigers van) de verschillende signaalpartners en hun departementen zijn betrokken. Naar verwachting wordt het verbeterplan in Q4 van dit jaar naar de kamer verstuurd.

Vroegsignalen op bedrijfsadressen

VNG, NVVK en Divosa zijn continu in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de vaste lasten partners om de kwaliteit van vroegsignalen te verbeteren. Eerder heeft de VNG gemeenten geïnformeerd over hoe zij moeten omgaan met vroegsignalen van ondernemers. In afstemming met SZW heeft hier recentelijk een wijziging op plaatsgevonden. De leidraad Vroegsignalering is op dit onderdeel aangepast.

In de aangepaste leidraad wordt duidelijk dat gemeenten er in principe vanuit moeten gaan dat de signalen die zij ontvangen, signalen zijn van natuurlijke personen. En dat zij deze daarom op moeten pakken, wanneer het een inwoner van de eigen gemeente betreft. Ook wordt nader ingegaan op enkele praktische problemen daarbij.

NVVK-lid krijgt na 5 jaar gelijk van College van Beroep voor het bedrijfsleven

Eerst de rekening betalen, daarna sluiten we pas weer aan, zei netbeheerder Stedin in het najaar van 2019 tegen een gezin dat geholpen werd door NVVK-lid Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSDKRH). Vijf jaar later veroordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat beleid. 

lees verder

Kamerbrief over afsluitbeleid drinkwater

Kinderen beter beschermd tegen afsluiten

Het Rijk en de drinkwaterbedrijven gaan hun beleid aanpassen. Daarmee moeten kinderen beter beschermd worden tegen afsluiting van drinkwater. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie (SZW).

lees verder

Overleden! Wat nu?

Naar aanleiding van onze inzet om terugkoppelmogelijkheden aan vaste lasten partners te vergroten, is nog een (voorlopig) laatste succesje geboekt: indien na ontvangst van een signaal blijkt dat de betreffende inwoner inmiddels overleden is, mogen gemeenten dit overlijden expliciet terugkoppelen aan de signaalpartner.  

In VPS is dit inmiddels ingeregeld door BKR, voor RIS wordt deze terugkoppeling in de release van september door Xxllnc opgeleverd. Met deze informatie kan de signaalpartner zijn communicatie gaan richten op ‘de erven van’. Dit in hernieuwde pogingen om in contact te komen als verbruik aanhoudt en rekeningen onbetaald blijven.

Let op: Een belangrijke constatering hier is dat het terugkoppelen van overlijden niet betekent dat er niet meer afgesloten wordt of er geen nieuwe (afsluit)signalen meer komen! Zolang er verbruik is op het adres en de rekening onbetaald blijft, zal afsluiten van water of energie dreigen. Ook de verplichting om het (voornemen tot) afsluiten van het huishouden te melden bij de gemeente (de eindeleveringsmelding energie) blijft staan voor de leveranciers. Het huishouden c.q. de EAN-aansluiting wordt namelijk afgesloten, niet de specifieke contractant. Als gemeente dus goed om hierbij stil te staan en alsnog een hulpaanbod aan het huishouden/ de erven te doen waar relevant en nodig!

‘We zijn gaan inzien wat we al goed doen en wat nog beter kan’

In drie maanden tijd verdubbelde het aantal contacten dat ze in de gemeente Nijmegen hadden met inwoners met betalingsachterstanden. Het was een mooie opbrengst van meedoen met de Expeditie Vroegsignalering, net als het teamgevoel dat aangewakkerd werd. ‘De expeditie bood ons een uitgelezen kans om te leren en onze resultaten te verbeteren.’

Lees verder

Doe mee met de extra Expeditie Vroegsignalering van oktober

Omdat de Expeditie Vroegsignalering van 17 september al vol is, gaat er op 8 oktober nog een Expeditie van start. Meld je gemeente aan en maak vroegsignalering effectiever!

Een Expeditie is een speelse en tegelijk serieuze werkvorm waarin we serious gaming inzetten om online, on the job onze werkprocessen te verbeteren en van elkaar te leren. In 10 weken doorloop je met je team de Expeditie, samen met teams uit andere gemeenten. Je verzamelt nieuwe kennis en voert 6 missies uit die direct met je werk te maken hebben. Je toetst je eigen werkwijze aan die van anderen en leert nieuwe manieren om tot resultaat te komen. Naast de Expeditie Vroegsignalering organiseren we ook een Expeditie Slim schuldregelen.

Meedoen is gratis en levert je praktische kennis op die je meteen kunt toepassen! Onderweg krijg je ondersteuning van de medewerkers van het NVVK Serviceteam. Meer weten of je aanmelden? Klik op de button hieronder.

Expeditie Vroegsignalering

'Meld knelpunten, het maakt landelijke vroegsignalering effectiever'

Terug van vakantie werd Jeannette Griffijn, medewerker vroegsignalering bij de gemeente Maastricht, verrast door een bloemetje van de NVVK. Een bedankje voor het herhaaldelijk signaleren van problemen die ze – voor zover niet lokaal op te lossen – doorgeeft aan ons. We hebben zo al diverse signaalpartners kunnen bewegen hun proces te verbeteren.

Lees verder

NVVK Community Vroegsignalering

Al een aantal jaren treffen partijen die geïnteresseerd zijn in vroegsignalering en aanverwante vraagstukken elkaar op de NVVK Community Vroegsignalering. Dit blijven we uiteraard ook gewoon faciliteren. Aanmelden voor en meelezen in deze open community kan nog steeds.

Naar de community

Eerdere nieuwsbrieven teruglezen?

Alle nieuwsbrieven die we sinds 2021 verstuurden aan de contactpersonen Vroegsignalering – bij zowel gemeenten als vaste lasten partners - zijn op onze site terug te vinden: klik op de button hieronder.

Nieuwsbrieven

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Onze nieuwsbrief ontvangen?

meld je aan

Volg de NVVK

Dit is een uitgave van NVVK.