Onbeheerde nalatenschappen, hoe handel je die af?
Wat doe jij als je hulpvrager overlijdt en schuldeisers wachten nog op betaling? Wat gebeurt er eigenlijk als niemand zich meldt voor de nalatenschap van een overleden hulpvrager? Wat kan je nog doen voor schuldeisers? En als je zelf nog geld tegoed had van een hulpvrager vanwege je dienstverlening, hoe werkt het dan? Op deze Donderdagmiddagsessie krijg je er antwoord op van Petra Junier en Paula Santos van het Rijksvastgoedbedrijf.
Jaarlijks overlijden in ons land honderden mensen zonder dat erfgenamen aanspraak maken op de nalatenschap. In 2022 kwam het meer dan 2200 keer voor, en het aantal neemt toe.
Deze mensen laten niet alleen bezittingen zoals geld en onroerend goed na, maar vaak ook persoonlijke bezittingen en mogelijk huisdieren waarvoor zorg moet worden gedragen.
Als er geen erfgenamen of andere partijen zijn die de afwikkeling van een nalatenschap op zich kunnen nemen, doet het Rijksvastgoedbedrijf dit. Zij speuren erfgenamen op en zorgen dat de nalatenschap wordt afgewikkeld.
Hoe zit dat als er schulden in het spel zijn? Is het slim om een nalatenschap te accepteren? Welke schuldeisers gaan voor bij schulden? Hoe kan je hier als financieel hulpverlener je klant over adviseren? Wat komt er allemaal bij een onbeheerde nalatenschap kijken en wat kan het Rijksvastgoedbedrijf voor je betekenen?
Je hoort er alles over van Paula Santos, teamcoördinator Onbeheerde Nalatenschappen Bewind Rijksvastgoedbedrijf en Petra Junier, vereffenaar Onbeheerde Nalatenschappen Rijksvastgoedbedrijf. NVVK-beleidsadviseur Karen Stoffels-Montfoort schuift ook aan in deze sessie.