Incasso-activiteiten pauzeren geeft lucht
Schuldenrust
Mensen met schulden hebben behoefte aan een snelle noodknop waarmee ze tijdelijk uitstel van betaling en opschorting van incassoactiviteiten kunnen creëren. Daardoor ontstaat schuldenrust en voorkomen we dat geldproblemen escaleren. De adempauze voorkomt (onnodig) oplopende incassokosten.
Wat houdt het in?
De NVVK en andere partijen hebben al veel initiatieven voor uitstel van betalen, incassostop, coulance en andere vormen van schuldenrust. Het project 'Schuldenrust’ onderzoekt de mogelijkheden om bestaande initiatieven te bevorderen en brengt in kaart welke schakels er ontbreken.
Het eerste deel van het project bestaat uit het peilen van de bekendheid en ervaringen met de verschillende bestaande initiatieven. Denk hierbij aan het schuldenrustproject in Amsterdam, de Noodstop van het CJIB, maar ook aan bestaande pauzering van incassomaatregelen in de NVVK-convenanten. Voor veel schuldhulpverleners blijkt het niet voldoende inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn en waar ze de informatie kunnen vinden.
In een volgende stap wordt onderzocht of het mogelijk is initiatieven op te schalen, breder of beter te implementeren om een landelijke ‘noodknop’ te realiseren.
Wat is de achtergrond?
Het project Schuldenrust is één van de activiteiten die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid financiert om de schuldhulpverlening voor te bereiden op grotere aantallen hulpvragers. Het project helpt om schuldhulpverlening te versnellen en op te schalen.
Relatie met andere NVVK-activiteiten
Het project sluit aan bij de NVVK Belofte om de druk van schuldeisers te verlagen.
Het project Schuldenrust bevordert het gebruik van bestaande mogelijkheden voor schuldenrust in de NVVK-convenanten en het Schuldenknooppunt.
Meer informatie
Vragen? Stuur een e-mail naar Klaas van der Vies: k.vandervies@nvvk.nl.
Documenten
Routekaart schuldenrust en schuldregeling (pdf, 2 MB)
Nieuws over Schuldenrust
-
Gemeente sluit aan bij Convenant Lokale Overheid
Arnhem zet handtekening voor soepele werkwijze rondom schulden
15 maart 2023
Als schuldeiser werkt Arnhem zoveel mogelijk mee met schuldregelvoorstellen voor inwoners die schulden bij de gemeente hebben. Om dat te onderstrepen en voor de toekomst vast te houden tekent wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks het convenant Lokale Overheid. 'Een goede schuldregeling geeft inwoners rust en de ruimte in hun hoofd om vooruit te kijken.'
-
Evaluatie in opdracht van ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid:
'Breed moratorium moet simpeler en soepeler'
7 februari 2023
Stel rechters in staat schuldeisers te sommeren voor een periode van maximaal zes maanden te stoppen met incasseren. Dat was zes jaar geleden de nieuwe wettelijke route die gemeenten konden bewandelen om hulpvragers schuldrust te geven. Maar helaas, in de praktijk functioneert het zogenoemde 'breed moratorium' niet.
-
Aantal aanvragen voor schuldhulp moet 'meer dan verdubbelen'
Minister Schouten halveert minnelijke schuldsaneringsperiode
7 februari 2023
update met NVVK-reactie Om haar beleidsdoel te halen dat in 2030 het aantal mensen met problematische schulden is gehalveerd, stuurde minister Schouten een brief aan de Kamer met een reeks maatregelen. Bereik en toegankelijkheid van gemeentelijke schuldhulp moeten 'drastisch vergroot worden', aldus de brief.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 7
- 8
- 9
- ...
- 26
- Volgende pagina