Incasso-activiteiten pauzeren geeft lucht
Schuldenrust
Mensen met schulden hebben behoefte aan een snelle noodknop waarmee ze tijdelijk uitstel van betaling en opschorting van incassoactiviteiten kunnen creëren. Daardoor ontstaat schuldenrust en voorkomen we dat geldproblemen escaleren. De adempauze voorkomt (onnodig) oplopende incassokosten.
Wat houdt het in?
De NVVK en andere partijen hebben al veel initiatieven voor uitstel van betalen, incassostop, coulance en andere vormen van schuldenrust. Het project 'Schuldenrust’ onderzoekt de mogelijkheden om bestaande initiatieven te bevorderen en brengt in kaart welke schakels er ontbreken.
Het eerste deel van het project bestaat uit het peilen van de bekendheid en ervaringen met de verschillende bestaande initiatieven. Denk hierbij aan het schuldenrustproject in Amsterdam, de Noodstop van het CJIB, maar ook aan bestaande pauzering van incassomaatregelen in de NVVK-convenanten. Voor veel schuldhulpverleners blijkt het niet voldoende inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn en waar ze de informatie kunnen vinden.
In een volgende stap wordt onderzocht of het mogelijk is initiatieven op te schalen, breder of beter te implementeren om een landelijke ‘noodknop’ te realiseren.
Wat is de achtergrond?
Het project Schuldenrust is één van de activiteiten die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid financiert om de schuldhulpverlening voor te bereiden op grotere aantallen hulpvragers. Het project helpt om schuldhulpverlening te versnellen en op te schalen.
Relatie met andere NVVK-activiteiten
Het project sluit aan bij de NVVK Belofte om de druk van schuldeisers te verlagen.
Het project Schuldenrust bevordert het gebruik van bestaande mogelijkheden voor schuldenrust in de NVVK-convenanten en het Schuldenknooppunt.
Meer informatie
Vragen? Stuur een e-mail naar Klaas van der Vies: k.vandervies@nvvk.nl.
Documenten
Routekaart schuldenrust en schuldregeling (pdf, 2 MB)
Nieuws over Schuldenrust
-
Aflevering 3 | Het gesprek dat je bijblijft | Bianca Lemmers-Versteegt
'Allebei hadden we tranen in de ogen'
20 juli 2023
Jongeren kunnen vreemde keuzes maken. Behoorlijk onhandige keuzes soms, zeker financieel. Bianca Lemmers-Versteegt, schuldhulpverlener en jongerenbegeleider voor de gemeente Den Haag, maakt het regelmatig mee. Het gesprek dat volgt op die misstap heeft soms enorme impact.
-
-
Even kennismaken
Nieuw op het NVVK-bureau: Klaas van der Vies
27 juni 2023
Hij brengt 24 jaar ervaring mee in de financiële hulpverlening, en daarom zijn we bij de NVVK heel blij met de komst van projectleider Klaas van der Vies. Hij werkt onder andere aan de totstandkoming van een landelijke schuldpauzeknop, samen met een aantal landelijke partners en grote gemeenten.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 5
- 6
- 7
- ...
- 26
- Volgende pagina