Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Hulpvrager in beeld, basis op orde

  • Studiedag NVVK

Hulpvrager in beeld, basis op orde

Studiedag 241114 -1920x1080nieuw

De hulpvrager goed in beeld en de basis op orde: daar werken we samen aan, met het oog op de belangen van hulpvragers en schuldeisers.

Op onze studie- en praktijkdag op 14 november wisselen beleidsmakers en uitvoerders inzichten uit waarmee we elkaar verder helpen om ons werk met duurzaam resultaat te doen.

  Meedoen? Meld je hier aan  

Het programma

Op het podium laat AI-kenner, consultant en trainer Wahbe Rezek zien welke invloed kunstmatige intelligentie (AI) gaat hebben op jouw werk als financiële hulpverlener. Welke mogelijkheden biedt dit, hoe maak je er zo optimaal mogelijk gebruik van? En wat moet je juist niet doen?

Daarna kun je in vier rondes inspirerende workshops en een werkbezoek volgen die helpen om de basisdienstverlening nog beter in te vullen. Het doel van de basisdienstverlening - schuldhulp van hoge kwaliteit in heel Nederland - komt hierdoor steeds dichterbij. 

'Volg de hulpvrager'

Met de workshops die we bieden volg je min of meer de klantreis; van preventie via sociale incasso en vroegsignalering naar de juiste hulp en effectieve nazorg & begeleiding. Een programma met de voeten in de klei, gereedschap onder handbereik en gericht op resultaat.

Na aanmelding voor de studiedag krijg je een link toegestuurd waarmee je je kunt aanmelden voor de workshops. Goed nieuws: de Raad voor de Rechtspraak kent 5 PE-punten toe als je deelneemt aan onze studiedag. 

Dit is het keuzeprogramma


Ronde 1 | 11:15 – 12:00 uur

Werkbezoek: Op bezoek bij WeenerXL: hoe werkt de Bossche aanpak? (11:15 – 12:45)
In dit werkbezoek neem je een kijkje op het kantoor van WeenerXL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Leer hoe zij het gebouw inzetten om inwoners laagdrempelig te ontvangen bij gemeentelijke ondersteuningspunten, zoals Eerste Hulp Bij Geldzaken.

We vertellen je over Eerste Hulp bij Geldzaken, hoe daar triage wordt toegepast, en onze publiekscampagne, zodat inwoners met vragen over geld weten waar ze terecht kunnen. Ook bespreken we de Bossche Aanpak Budgetbeheer: hoe zorgt de gemeente 's-Hertogenbosch dat ze hun inwoners kunnen helpen én dat deze inwoners hun autonomie kunnen behouden. Welke tools gebruiken de budgetbegeleiders hierbij om toe te werken naar financiële zelfredzaamheid? Neem een kijkje achter de deur bij WeenerXL en de gemeente 's-Hertogenbosch!

Gijs Bolsius, teamleider bankzaken en beheer
Laurette Fettig, teamleider Eerste Hulp bij Geldzaken

1.1 Doorpraten en -denken over AI
Wil je na de podiumsessie van Wahbe Rezek doorpraten met hem over kunstmatige intelligentie? Nog meer weten over AI in de financiële hulpverlening, over do's en don'ts en onderwerpen die nog niet aan bod zijn gekomen? Stel je vragen over AI in deze verdiepende sessie aan hem!

Wahbe Rezek, AI & ChatGPT consultant Future Focus

1.2 CJIB en sociaal incasseren: wat merken jij en je cliënten ervan?
Ben je benieuwd naar de aanpak van het CJIB op het gebied van sociaal incasseren? Wil je meer weten over de mogelijkheden die het CJIB biedt?
Is dit sociaal incasseren sociaal genoeg? Wat hebben jullie als hulpverleners nodig om jullie cliënten te helpen? Daarover gaan we graag in gesprek. Doe mee en laat ons weten wat je in de praktijk ziet en ervaart!

Jolanda Hemmes-Blumers, accountmanager Schuldregeling Centraal Justitieel Incassobureau Ministerie van Justitie en Veiligheid
Nienke Broeils-Boomstra, senior klantonderzoeker CJIB

1.3 NVVK Expeditie - ontdek modern schuldregelen
Wil je efficiënter werken en betere resultaten halen? Ga dan mee met de NVVK Expeditie Vroegsignalering of de Expeditie Slim Schuldregelen.

In deze interactieve workshop doe je een kort spel en leer je hoe gamification en slimme oplossingen je dagelijkse werk verbeteren. We delen ervaringen van eerdere deelnemers, zodat je direct ziet wat meedoen aan een Expeditie voor jou en voor hulpvragers betekent. Uniek is de mogelijkheid om te leren van andere teams en organisaties. Voor schuldhulpverleners en beleidsmakers die op zoek zijn naar innovatieve en praktische oplossingen is deze workshop een absolute aanrader.

Nico Wuarbanaran, accountmanager Serviceteam NVVK

1.4 Wsnp: snel helderheid en duidelijkheid
De diverse wetswijzigingen in de Faillissementswet zijn erop gericht om sneller schuldenrust te creëren. Dit heeft ook impact op de te maken keuzes in een schuldhulpverleningstraject. Hoe signaleer je welke route moet gekozen worden? Welke opties zijn er? Is inzet van een juridisch specialist noodzakelijk? Kortom, hoe maak je de klantenreis zo duidelijk en kort mogelijk?

In deze workshop maak je kennis met de (vergrote) mogelijkheden om als schuldhulpverlener zo snel mogelijk toe te werken naar een schone lei. Aan de hand van casussen en praktijkvoorbeelden laten we zien hoe de gewijzigde Faillissementswet ingezet kan worden.

Leon Rijfkogel, insolventieadviseur & eigenaar bij Brezs

1.5 Nieuw Afwegingskader Amsterdam: de juiste overweging maken voor beschermingsbewind
Wanneer is het de juiste keuze om iemand onder het vergaande regime van beschermingsbewind te laten plaatsen? Zijn er misschien betere alternatieven om deze persoon te kunnen helpen? Maar welke risico’s loopt zo iemand weer wanneer er geen bewind wordt ingesteld?

De gemeente Amsterdam heeft een afwegingskader ontworpen om te helpen bij een zorgvuldige afweging bij deze beslissing met verstrekkende gevolgen of je nu wel of niet voor bewind kiest. Door bewust te kijken naar de urgentie van een situatie, vaardigheden en leerbaarheid van een persoon, mogelijke andere lichtere voorzieningen in kaart te brengen en de risico’s die iemand loopt wanneer er géén bewind wordt uitgesproken, word je als hulpverlener geholpen bij het maken van een afgewogen besluit. Benieuwd hoe je het afwegingskader kan inzetten? Leer het in deze workshop!

Marga Arts, schuldhulpverlener Bijzondere Doelgroepen en lid Expertteam Beschermingsbewind
Ernst Grothe, kwaliteitsfunctionaris Beschermingsbewind gemeente Amsterdam

1.6 Ondernemer uit de knel: het doorbreken van de vicieuze cirkel van gokken en schulden.
Tijdens deze sessie gaan we in gesprek met schuldhulpverlener Mark en ervaringsdeskundige Youri. Op zijn achttiende won Youri zijn eerste pokertoernooi. Wat begon als euforie, eindigde in een gokverslaving en grote schulden. Als zzp'er werkte hij hard en had daardoor veel geld tot zijn beschikking. Het gokken en de schulden vormden een vicieuze cirkel.

We horen hoe Youri bij de hulpverlening terechtkwam en welke afwegingen Mark moest maken om tot een saneringsakkoord te komen. Zo was er (zakelijk) beschermingsbewind nodig en besloot hij dat een saneringskrediet de gewenste oplossingsrichting was. We horen hoe schuldeisers reageerden en hoe Youri het proces van de schuldregeling heeft ervaren. Een jaar na zijn hulpvraag is er nu weer zicht op een toekomst zonder zorgen.

Youri, ervaringsdeskundige en zzp'er
Mark Gielkens, co-owner Philips | Stiels | Gielkens
Gaby van Loon, beleidsadviseur NVVK

1.7 Financiële begeleiding vanuit de basisdienstverlening 
In deze workshop bespreken we de handreiking dat de VNG uitbrengt over de financiële begeleiding vanuit de basisdienstverlening. Hoe begeleid je mensen die een schuldregeling hebben en hoe voorkom je een terugval bij hen? Hoe coach je mensen zodat ze niet terugvallen en ze zeker genoeg zijn om hun administratie te voeren. Begeleid mensen niet zo kort als het moet, maar zo lang als het nodig is.  

Judith van Geffen, beleidsadviseur NVVK
Jacomijn Kuiper, implementatiemanager verbinden Schuldendomein VNG 
Lisa Rook-Wanders, procesbegeleider Verbinden Schuldendomein VNG


Ronde 2 | 12:15 – 13:00 uur

2.1 In gesprek over geldstress en basisvaardigheden
Hoe weet je of iemand last heeft van (chronische) geldstress of dat je te maken hebt met lage basisvaardigheden (zoals bijvoorbeeld ongecijferdheid)? Hoe herken je het en zie je het verschil?

In deze sessie maak je kennis met instrumenten om hierover in gesprek te gaan en leggen we de koppeling met stress sensitief werken.

Rosanne Oomkens, lector Schulden & Incasso Hogeschool Utrecht

2.2 Samenwerken op en voorkomen van geldezels (of pinpasfraude)
Geldezel, money mule of katvanger, dit zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen geronseld worden om hun betaalpas en pincode af te staan en hun bankrekening laten gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Mensen die zich als geldezel laten inzetten hebben vaak een LVB. Hoe kan je deze mensen helpen?

Als geldezel maak je je schuldig aan strafbare feiten, het witwassen van geld en daarnaast moet je het gestolen geld ook terugbetalen, terwijl de echte criminelen er vaak spoorloos mee vandoor zijn. In Rotterdam werken politie, reclassering, OM (Openbaar Ministerie), Humanitas Homerun samen om deze groep mensen (met een LVB) een zorgkader aan te bieden. Moet iemand bv. weerbaarder gemaakt worden? Er wordt samen een afdoening, een straf op maat gezocht, waarbij rekening wordt gehouden met de omstandigheden. In deze masterclass vertellen we je hoe we samen de juiste interventie bieden.

Aad Lensen, projectleider Digitale Transformatie en aanpak gedigitaliseerde criminaliteit Politie eenheid Rotterdam
Gijs van der Linden, teamleider Landelijk Meldpunt Internet Oplichting Politie Nederland

2.3 Spookschulden aanpakken: Praktische tips om onrechtmatige vorderingen te ontdekken
Vaker dan je denkt staan er vorderingen op de schuldenlijst die helemaal niet rechtsgeldig zijn. Een goede controle van de schuldenlijst levert vaak oneigenlijke incassokosten, rentes en soms ook verjaring op. In deze sessie gaan we aan de hand van casuïstiek een aantal onrechtmatige vorderingen bekijken en bespreken hoe je die kan aanpakken.

We kijken naar hoe de overeenkomst tot stand is gekomen en of de schuldeiser zich aan haar verplichtingen heeft gehouden jegens de schuldenaar. We gaan in op hoe je het onderzoek doet, bewijs verzamelt en verhaal doet bij de wederpartij. Zodat je een betere onderhandelingspositie hebt en vordering resultaat gericht terug kan dringen.

Doe je mee?
Calvin Ceder, oprichter Anti Incasso

2.4 Financiële begeleiding vanuit de basisdienstverlening
In deze workshop bespreken we de handreiking dat de VNG uitbrengt over de financiële begeleiding vanuit de basisdienstverlening.

Hoe begeleid je mensen die een schuldregeling hebben en hoe voorkom je een terugval bij hen? Hoe coach je mensen zodat ze niet terugvallen en ze zeker genoeg zijn om hun administratie te voeren. Begeleid mensen niet zo kort als het moet, maar zo lang als het nodig is.

Judith van Geffen, beleidsadviseur NVVK
Jacomijn Kuiper, implementatiemanager verbinden Schuldendomein VNG
Lisa Rook-Wanders, procesbegeleider Verbinden Schuldendomein VNG

2.5 Kompas in woelige wateren: spel waarin we navigeren naar schuldenrust
Hoe begeleid je mensen zo goed mogelijk door de woelige wateren van schulden? Ontdek het Kompas voor de Toekomst: een uniek spel voor schuldhulpverleners!

Doe mee en wissel ervaringen uit over financiële begeleiding. Geen goed of fout, alleen waardevolle inzichten. Versterk je vaardigheden, bouw een netwerk op, en word een betrouwbare gids voor stabiliteit. Stap aan boord voor een inspirerende workshop!

spreker/spelleider nader bekend te maken

2.6 Nieuwe invorderingsstrategieën bij de Belastingdienst – wat betekenen ze voor jou?
De Belastingdienst past haar invorderingsstrategie op een aantal punten aan. Voor financiële hulpverleners is dit een waardevolle workshop. Je hoort over vernieuwingen in de invordering en je ontdekt hoe je hiermee hulpvragers kan helpen.

Eén van de onderwerpen tijdens deze workshop is: hoe staat de Belastingdienst tegenover het behouden van een koopwoning, onder bepaalde voorwaarden, door iemand met een belastingschuld? Een nuttige workshop voor financiële hulpverleners met veel klantcontacten.

Nesrine Zemmouri, senior beleidsadviseur bij Ministerie van Financiën
Jorgos Sparos, coödinerend specialistisch adviseur invordering Belastingdienst

2.7 Inwoners nóg beter bereiken: de nieuwe communicatietoolbox 
Hoe bereik je inwoners nog beter? De nieuwe communicatietoolbox kan je hierbij helpen. VNG ontwikkelde de toolbox samen met gemeenten en inwoners. Tijdens deze deelsessie krijg je tips over hoe je de communicatietoolbox het beste in kunt zetten, zodat je op een eenduidige en effectieve manier kunt communiceren over vroegsignalering. 

Marielle Fleuren, projectleider en procesbegeleider verbinden schuldendomein VNG 
Naïma Kassttar, communicatieadviseur WISI VNG 


Ronde 3 | 13:45 – 14:30 uur

3.1 Inwoners nóg beter bereiken: de nieuwe communicatietoolbox
Hoe bereik je inwoners nog beter? De nieuwe communicatietoolbox kan je hierbij helpen.

VNG ontwikkelde de toolbox samen met gemeenten en inwoners. Tijdens deze deelsessie krijg je tips over hoe je de communicatietoolbox het beste in kunt zetten, zodat je op een eenduidige en effectieve manier kunt communiceren over vroegsignalering.

Marielle Fleuren, projectleider en procesbegeleider verbinden schuldendomein VNG
Naïma Kassttar, communicatieadviseur WISI VNG

3.2 De JPF-aanpak: duurzaam schuldenvrij en met perspectief: een traject voor jongeren
Steeds meer jongeren kampen met schulden en andere problemen. Maar hoe bereik je deze jongeren én kan je vervolgens hun schulden regelen en ze aan hun perspectief laten werken?

De JPF-aanpak is een effectieve aanpak die gemeenten in kunnen zetten om jongeren met schulden weer perspectief te bieden. De Stichting Jongeren Perspectief Fonds ondersteunt gemeenten bij het implementeren en uitvoeren van deze aanpak.

Marije van Kranenburg
, directeur Jongeren Perspectief Fonds
Jolanda van Scharenburg, projectsecretaris Jongeren Perspectief Fonds

3.3 Geef je schuldregeling een vliegende start!
Een experiment met het snel opzetten van schuldregelingen voor jongeren in 2023 bleek voor Stichting Stadsring uit Amersfoort zo succesvol, dat het principe “Iedere inwoner zo snel mogelijk een schuldregeling” nu de basis is voor de dienstverlening.

Daarnaast kiest Stadsring ervoor schuldregelingen al op te starten voordat alle schuldeisers in kaart gebracht zijn. Dit gebeurt allemaal vanuit de overtuiging dat de klantreis het uitgangspunt moet zijn bij het inrichten van het hulpaanbod. Amersfoort merkt dat wanneer je je meer in de hulpvrager verdiept, de uitval vermindert. Wil je hier alles van weten? Kies dan deze workshop.

Dick van Maanen
, directeur Stadsring
Resa van den Bunt, projectleider en schuldhulpverlener Stadsring

3.4 Wsnp of Msnp: bij wie kies je welke oplossing?
Door de halvering van de termijn is de Wsnp populairder geworden. Is dat terecht? Is de Wsnp voor je klant een betere oplossing?

In deze sessie gaat Frank Strijbos in op de Wsnp en alle waardevolle inzichten die hij in zijn praktijk in Tilburg heeft opgedaan over het wettelijk en minnelijk traject. Stel hem al je vragen over de Wsnp, voorlopige voorzieningen, dwangakkoord, moratorium etc.

Frank Strijbos, Wsnp bewindvoerder gemeente Tilburg

3.5 Nooit meer schulden! Met coaching terugval voorkomen
Al jaren leeft de wens bij schuldhulpverleners om cliënten intensiever te begeleiden om terugval na een schuldregeling te voorkomen. Door de invoering van de 18-maanden afbetalingsperiode is er momentum ontstaan voor terugvalpreventie.

Josee van der Velde van Buurtteam Amsterdam Nieuw West/ SEZO heeft een coachingstraject ontworpen en gaat deze in 2025 invoeren en het effect daarvan meten. Tijdens deze sessie hoor je hoe dit coachingstraject eruitziet. Welke houding, vaardigheden en gedrag is het meest kansrijk om terugval te voorkomen? Wat doet jij al in de praktijk? Daarover gaan we graag in gesprek!

Josee van der Velde
, schuldhulpverlener Buurtteam Amsterdam Nieuw West/SEZO; promovenda UvA

3.6 Eerder uit de schulden; wat werkt?
Hoe bereiken we mensen met Vroegsignalering? En wat als ze bereikt zijn, wat voorkomt uitval in de beginfase van een schuldhulpverleningstraject? We nemen je mee in de geleerde lessen binnen het programma Eerder uit de Schulden. Doe mee en deel ook jouw ervaringen over wat werkt! 

Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering Hogeschool Utrecht en directeur Instituut voor Recht 

3.7 Afloscapaciteit berekenen op basis van het vtlb - hier leer je de fijne kneepjes!
De nieuwe Gedragscode van de NVVK schrijft voor dat je de afloscapaciteit altijd berekent met inachtneming van het vrij te laten bedrag. Het gebruik van deze rekenmethode is ook opgenomen in de Basisdienstverlening. Bovendien is een juist vtlb belangrijk bij een verzoek om een verkorte looptijd Wsnp.  Een goede vtlb berekening wordt dus steeds belangrijker!

Heb je vragen over dit onderwerp dan zal het populaire webinar-duo Pauline de Wit-van Schie en Karen Stoffels-Montfoort proberen je daarop een antwoord te geven. Lever vooraf je casus in, zodat Pauline en Karen deze kunnen behandelen en stel – liefst ook vooraf- al je vragen aan hen!  En heb je zelf geen casus, wordt dan wijzer door de behandeling van de cases die sowieso behandeld worden. 

Karen Stoffels-Montfoort, beleidsmedewerker NVVK  
Pauline de Wit-van Schie, Beleidsmedewerker bureau Wsnp


Ronde 4 | 14:45 – 15:30 uur

4.1 Erfgenamen Gezocht: De Rol van het Rijksvastgoedbedrijf
Jaarlijks overlijden in ons land honderden mensen zonder dat erfgenamen aanspraak maken op de nalatenschap. Deze mensen laten niet alleen bezittingen zoals geld en onroerend goed na, maar vaak ook persoonlijke bezittingen en mogelijk huisdieren waarvoor zorg moet worden gedragen.

Als er geen erfgenamen of andere partijen zijn die de afwikkeling van een nalatenschap op zich kunnen nemen, doet het Rijksvastgoedbedrijf dit. Zij speuren erfgenamen op en zorgen dat de nalatenschap wordt afgewikkeld. Hoe zit dat als er schulden in het spel zijn? Is het slim om een nalatenschap te accepteren? Welke schuldeisers gaan voor bij schulden? Hoe kan je hier als financieel hulpverlener je klant over adviseren? Wat komt er allemaal bij een onbeheerde nalatenschap kijken en wat kan het Rijksvastgoedbedrijf voor je betekenen?

Paula Santos
, teamcoördinator Onbeheerde Nalatenschappen Bewind Rijksvastgoedbedrijf
Petra Junier, vereffenaar Onbeheerde Nalatenschappen Rijksvastgoedbedrijf

4.2 Bewind aanvragen via het college van B&W: wanneer zet je zo’n stap?
Wat kan je doen als een inwoner niet meewerkt om huisuitzetting of afsluiting van water of energie te voorkomen en je wilt toch iets doen? Dan is beschermingsbewind op aanvraag door B& W wellicht een optie. Hilversum heeft dit instrument onlangs ingezet en deelt graag haar ervaringen hiermee.

We gaan met elkaar in gesprek over wanneer dit een oplossing kan zijn. En ook: wat moet je doen en wanneer? Wat verwacht een rechtbank in ieder geval bij een dergelijke aanvraag? En wat komt er allemaal nog bij kijken als een schuldenbewind daadwerkelijk uitgesproken wordt?

Ellen Hennekens, senior beleidsadviseur NVVK
Ellen Tolhuis, bewindvoerder Hilversum
Enna Willems, adviseur kwaliteit schuldhulpverlening gemeente Hilversum

4.3 Afloscapaciteit berekenen op basis van het vtlb - hier leer je de fijne kneepjes!
De nieuwe Gedragscode van de NVVK schrijft voor dat je de afloscapaciteit altijd berekent met inachtneming van het vrij te laten bedrag. Het gebruik van deze rekenmethode is ook opgenomen in de Basisdienstverlening. Bovendien is een juist vtlb belangrijk bij een verzoek om een verkorte looptijd Wsnp. Een goede vtlb berekening wordt dus steeds belangrijker!

Heb je vragen over dit onderwerp dan zal het populaire webinar-duo Pauline de Wit-van Schie en Karen Stoffels-Montfoort proberen je daarop een antwoord te geven. Lever vooraf je casus in, zodat Pauline en Karen deze kunnen behandelen en stel – liefst ook vooraf- al je vragen aan hen! En heb je zelf geen casus, wordt dan wijzer door de behandeling van de cases die sowieso behandeld worden.

Karen Stoffels-Montfoort
, beleidsmedewerker NVVK
Pauline de Wit-van Schie, beleidsmedewerker bureau Wsnp

4.4 Basisdienstverlening door Schuldenknooppunt
Wil je de schuldhulpverlening in Nederland verbeteren?

Het Schuldenknooppunt is een belangrijk onderdeel van dit proces. Dit digitale platform zorgt voor een snellere en efficiëntere samenwerking tussen schuldhulpverleners en schuldeisers. Zo kunnen meer mensen met schulden sneller geholpen worden. Ontdek tijdens deze interactieve workshop wat jij zelf kan doen om het Schuldenknooppunt beter en sneller in te zetten en daarmee het proces te versnellen.

Mirjam Zwamborn
, beleidsadviseur Schuldenknooppunt
Bart van de Ven, technisch adviseur Schuldenknooppunt

4.5 Eerder uit de schulden; wat werkt?
Hoe bereiken we mensen met Vroegsignalering? En wat als ze bereikt zijn, wat voorkomt uitval in de beginfase van een schuldhulpverleningstraject? We nemen je mee in de geleerde lessen binnen het programma Eerder uit de Schulden. Doe mee en deel ook jouw ervaringen over wat werkt!

Tamara Madern
, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering Hogeschool Utrecht en directeur Instituut voor Recht

4.6 Nooit meer schulden! Met coaching terugval voorkomen 
Al jaren leeft de wens bij schuldhulpverleners om cliënten intensiever te begeleiden om terugval na een schuldregeling te voorkomen. Door de invoering van de 18-maanden afbetalingsperiode is er momentum ontstaan voor terugvalpreventie. Josee van der Velde van Buurtteam Amsterdam Nieuw West/SEZO heeft een coachingstraject ontworpen en gaat deze in 2025 invoeren en het effect daarvan meten. Tijdens deze sessie hoor je hoe dit coachingstraject eruitziet.   

Welke houding, vaardigheden en gedrag is het meest kansrijk om terugval te voorkomen? Wat doet jij al in de praktijk? Daarover gaan we graag in gesprek! 

Josee van der Velde, schuldhulpverlener Buurtteam Amsterdam Nieuw West/SEZO; promovenda UvA 

4.7 De JPF-aanpak: duurzaam schuldenvrij en met perspectief: een traject voor jongeren
Steeds meer jongeren kampen met schulden en andere problemen. Maar hoe bereik je deze jongeren én kan je vervolgens hun schulden regelen en ze aan hun perspectief laten werken?  

De JPF-aanpak is een effectieve aanpak die gemeenten in kunnen zetten om jongeren met schulden weer perspectief te bieden. De Stichting Jongeren Perspectief Fonds ondersteunt gemeenten bij het implementeren en uitvoeren van deze aanpak. 

Marije van Kranenburg, directeur Jongeren Perspectief Fonds 
Jolanda van Scharenburg, projectsecretaris Jongeren Perspectief Fonds 

  Meedoen? Meld je hier aan  

Neem je collega's mee en profiteer van de groepskorting!