- Studiedag NVVK
Hulpvrager in beeld, basis op orde
donderdag 14 november 2024 van 09:00 uur tot 17:00 uur
De hulpvrager goed in beeld en de basis op orde: daar werken we samen aan, met het oog op de belangen van hulpvragers en schuldeisers.
Op onze studie- en praktijkdag op 14 november wisselen beleidsmakers en uitvoerders inzichten uit waarmee we elkaar verder helpen om ons werk met duurzaam resultaat te doen.
Meedoen? Meld je hier aan
Het programma
Op het podium laat AI-kenner, consultant en trainer Wahbe Rezek zien welke invloed kunstmatige intelligentie (AI) gaat hebben op jouw werk als financiële hulpverlener. Welke mogelijkheden biedt dit, hoe maak je er zo optimaal mogelijk gebruik van? En wat moet je juist niet doen?
Daarna kun je in vier rondes inspirerende workshops en een werkbezoek volgen die helpen om de basisdienstverlening nog beter in te vullen. Het doel van de basisdienstverlening - schuldhulp van hoge kwaliteit in heel Nederland - komt hierdoor steeds dichterbij.
'Volg de hulpvrager'
Met de workshops die we bieden volg je min of meer de klantreis; van preventie via sociale incasso en vroegsignalering naar de juiste hulp en effectieve nazorg & begeleiding. Een programma met de voeten in de klei, gereedschap onder handbereik en gericht op resultaat.
Na aanmelding voor de studiedag krijg je een link toegestuurd waarmee je je kunt aanmelden voor de workshops. Goed nieuws: de Raad voor de Rechtspraak kent 5 PE-punten toe als je deelneemt aan onze studiedag.
Dit is het keuzeprogramma
Werkbezoek: Op bezoek bij WeenerXL: hoe werkt de Bossche aanpak? (11:15 – 12:45) Gijs Bolsius, teamleider bankzaken en beheer 1.1 Doorpraten en -denken over AI Wahbe Rezek, AI & ChatGPT consultant Future Focus 1.2 CJIB en sociaal incasseren: wat merken jij en je cliënten ervan? Jolanda Hemmes-Blumers, accountmanager Schuldregeling Centraal Justitieel Incassobureau Ministerie van Justitie en Veiligheid 1.3 NVVK Expeditie - ontdek modern schuldregelen Nico Wuarbanaran, accountmanager Serviceteam NVVK 1.4 Wsnp: snel helderheid en duidelijkheid In deze workshop maak je kennis met de (vergrote) mogelijkheden om als schuldhulpverlener zo snel mogelijk toe te werken naar een schone lei. Aan de hand van casussen en praktijkvoorbeelden laten we zien hoe de gewijzigde Faillissementswet ingezet kan worden. Leon Rijfkogel, insolventieadviseur & eigenaar bij Brezs 1.5 Nieuw Afwegingskader Amsterdam: de juiste overweging maken voor beschermingsbewind Marga Arts, schuldhulpverlener Bijzondere Doelgroepen en lid Expertteam Beschermingsbewind 1.6 Ondernemer uit de knel: het doorbreken van de vicieuze cirkel van gokken en schulden. We horen hoe Youri bij de hulpverlening terechtkwam en welke afwegingen Mark moest maken om tot een saneringsakkoord te komen. Zo was er (zakelijk) beschermingsbewind nodig en besloot hij dat een saneringskrediet de gewenste oplossingsrichting was. We horen hoe schuldeisers reageerden en hoe Youri het proces van de schuldregeling heeft ervaren. Een jaar na zijn hulpvraag is er nu weer zicht op een toekomst zonder zorgen. Youri, ervaringsdeskundige en zzp'er 1.7 Financiële begeleiding vanuit de basisdienstverlening Judith van Geffen, beleidsadviseur NVVK |
||
2.1 In gesprek over geldstress en basisvaardigheden Rosanne Oomkens, lector Schulden & Incasso Hogeschool Utrecht 2.2 Samenwerken op en voorkomen van geldezels (of pinpasfraude) Aad Lensen, projectleider Digitale Transformatie en aanpak gedigitaliseerde criminaliteit Politie eenheid Rotterdam 2.3 Spookschulden aanpakken: Praktische tips om onrechtmatige vorderingen te ontdekken 2.4 Financiële begeleiding vanuit de basisdienstverlening Judith van Geffen, beleidsadviseur NVVK 2.5 Kompas in woelige wateren: spel waarin we navigeren naar schuldenrust 2.6 Nieuwe invorderingsstrategieën bij de Belastingdienst – wat betekenen ze voor jou? Nesrine Zemmouri, senior beleidsadviseur bij Ministerie van Financiën 2.7 Inwoners nóg beter bereiken: de nieuwe communicatietoolbox Marielle Fleuren, projectleider en procesbegeleider verbinden schuldendomein VNG |
||
3.1 Inwoners nóg beter bereiken: de nieuwe communicatietoolbox VNG ontwikkelde de toolbox samen met gemeenten en inwoners. Tijdens deze deelsessie krijg je tips over hoe je de communicatietoolbox het beste in kunt zetten, zodat je op een eenduidige en effectieve manier kunt communiceren over vroegsignalering. Marielle Fleuren, projectleider en procesbegeleider verbinden schuldendomein VNG 3.2 De JPF-aanpak: duurzaam schuldenvrij en met perspectief: een traject voor jongeren 3.3 Geef je schuldregeling een vliegende start! Daarnaast kiest Stadsring ervoor schuldregelingen al op te starten voordat alle schuldeisers in kaart gebracht zijn. Dit gebeurt allemaal vanuit de overtuiging dat de klantreis het uitgangspunt moet zijn bij het inrichten van het hulpaanbod. Amersfoort merkt dat wanneer je je meer in de hulpvrager verdiept, de uitval vermindert. Wil je hier alles van weten? Kies dan deze workshop. 3.4 Wsnp of Msnp: bij wie kies je welke oplossing? Frank Strijbos, Wsnp bewindvoerder gemeente Tilburg 3.5 Nooit meer schulden! Met coaching terugval voorkomen 3.6 Eerder uit de schulden; wat werkt? Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering Hogeschool Utrecht en directeur Instituut voor Recht 3.7 Afloscapaciteit berekenen op basis van het vtlb - hier leer je de fijne kneepjes! Karen Stoffels-Montfoort, beleidsmedewerker NVVK |
||
4.1 Erfgenamen Gezocht: De Rol van het Rijksvastgoedbedrijf 4.2 Bewind aanvragen via het college van B&W: wanneer zet je zo’n stap? 4.3 Afloscapaciteit berekenen op basis van het vtlb - hier leer je de fijne kneepjes! 4.4 Basisdienstverlening door Schuldenknooppunt 4.5 Eerder uit de schulden; wat werkt? 4.6 Nooit meer schulden! Met coaching terugval voorkomen Welke houding, vaardigheden en gedrag is het meest kansrijk om terugval te voorkomen? Wat doet jij al in de praktijk? Daarover gaan we graag in gesprek! Josee van der Velde, schuldhulpverlener Buurtteam Amsterdam Nieuw West/SEZO; promovenda UvA 4.7 De JPF-aanpak: duurzaam schuldenvrij en met perspectief: een traject voor jongeren De JPF-aanpak is een effectieve aanpak die gemeenten in kunnen zetten om jongeren met schulden weer perspectief te bieden. De Stichting Jongeren Perspectief Fonds ondersteunt gemeenten bij het implementeren en uitvoeren van deze aanpak. Marije van Kranenburg, directeur Jongeren Perspectief Fonds |
Meedoen? Meld je hier aan
Neem je collega's mee en profiteer van de groepskorting!