Koolmees: 'Laat zzp'er die geweigerd wordt, beroep aantekenen'
Onlangs besteede het programma Pointer (KRO-NCRV) aandacht aan schuldhulp voor ondernemers. Gemeenten werken er hard aan om ook ondernemers te helpen, maar zzp'ers kunnen nog niet overal terecht. Minister Koolmees wijst zzp'ers die geweigerd worden op de mogelijkheid "in bezwaar - en zo nodig in beroep - te gaan".
Pointer stelde dat bij tweederde van de gemeenten hulp voor ondernemers 'onduidelijk of niet aanwezig' is, waardoor deze ondernemers volgens Pointer buiten de boot vallen.
Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) wilde naar aanleiding van de Pointer-uitzending van minister Koolmees weten hoe het kan 'dat er nog steeds gemeenten zijn die zzp’ers weren bij de schuldhulpverlening'. Koolmees beschrijft in zijn antwoord de verwarring die ontstond door 'de oorspronkelijke memorie van toelichting van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening uit 2010 die onduidelijkheid veroorzaakt over de toegang tot schuldhulpverlening aan zelfstandigen.'
'Zzp'ers niet weren'
'Ik en mijn voorganger hebben meerdere keren verduidelijkt dat dit geen basis vormt om zzp’ers als groep te weren. In de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening wordt de onduidelijkheid in de oorspronkelijke toelichting op de Wgs uit 2010 over de toegang van zelfstandigen tot schuldhulpverlening rechtgezet', aldus Koolmees.
Hij wijst vervolgens op de gewijzigde Wgs. 'Deze wijziging geeft zzp’ers een sterkere rechtspositie. In de wet staat duidelijk dat iedere persoon een beschikking moet ontvangen, ook als iemand hulp wordt geweigerd. Mensen die ten onrechte geweerd worden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening kunnen in bezwaar – en zo nodig in beroep – gaan tegen deze beschikking', aldus Koolmees.
Webinar met Belastingdienst
Goed nieuws is dat de Belastingdienst haar beleid per 1 januari wijzigde, waardoor de dienst nu ook schuldregelingen voor ondernemers kan verwerken. Op dinsdag 9 februari organiseren we samen met de Belastingdienst een webinar over het regelen van belastingschulden van ondernemers.
Lees hier de volledige beantwoording van de Kamervragen