Vrijwilligers en schuldhulpverleners: hoe kunnen ze elkaar versterken?
Nederland kent meerdere vrijwilligersorganisaties die mensen met financiële zorgen bijstaan. De organisaties zijn verenigd in de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp. De NVVK en het samenwerkingsverband Schouders Eronder organiseren een bijeenkomst met de AVS, waarin uitvoerende beroepskrachten en vrijwilligerscoördinatoren nagaan hoe ze elkaar kunnen versterken.
In twee deelbijeenkomsten, op donderdagmorgen 15 en donderdagmorgen 22 april, proberen de initiatiefnemers een antwoord te vinden op de volgende vragen:
- Wat zijn randvoorwaarden om de samenwerking te optimaliseren?
- Hoe organiseer je de lokale samenwerking tussen uitvoerende beroepskrachten en vrijwilligers?
- Welke competenties voegen uitvoerende beroepskrachten en vrijwilligers toe om de hulpvrager beter te helpen?
- Hoe komen uitvoerende beroepskrachten en vrijwilligers(-coördinatoren) goed in gesprek over samenwerking in de hele keten?
Sprekers tijdens de bijeenkomst
De volgende sprekers werken mee:
- Wat zijn elementen voor een succesvolle ketensamenwerking?
Ruud van den Tillaar, directeur Kredietbank Limburg - Welke competenties zijn belangrijk voor welke groep?
Deanne Radema van Sociaal werk Nederland - Vanuit de praktijk nemen we jullie mee in ervaringen rondom het vormgeven van de samenwerking: wat zijn overwegingen om rekening mee te houden?
- Hoe kun je methodisch aan de slag om dit in je eigen organisatie te verkennen?
Anne Vreeman van Schouders Eronder
Programma 15 april, 9:30-12:30 uur: inspiratie door verschillende sprekers vanuit de wetenschap en de praktijk, presentatie Schouders Eronder-methodiek
Programma 22 april, 9:30-12:30 uur: in kleine groepen aan de slag met knelpunten en mogelijke oplossingsrichtingen vanuit je eigen organisatie, met de Schouders Eronder-methodiek. Voor deze sessie is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Voor wie?
De bijeenkomst is bedoeld voor uitvoerende beroepskrachten en vrijwilligerscoördinatoren die zich bezighouden met schulden. Om verder te komen in de samenwerking en in hoe je elkaar kunt versterken, is het belangrijk dat er veel uitvoerende beroepskrachten en vrijwilligerscoördinatoren aanwezig zijn. Ben je vrijwilligerscoördinator en ken je schuldhulpverleners? Nodig ze uit! Ben je schuldhulpverlener en ken je vrijwilligerscoördinatoren? Vraag ze om mee te doen!
Deelname is gratis, aanmelden kan hier.