NVVK verwelkomt Heemskerk en Veenendaal als lid
Op 1 oktober 2020 is de gemeente Heemskerk lid geworden van de NVVK, de gemeente Veenendaal sloot op 1 november 2020 aan. Beide gemeenten hebben de audit om lid te kunnen worden succesvol afgerond. Maak kennis met de 2 jongste leden van de NVVK.
Wij spraken met Radi Elbelghiti, projectleider implementatie NVVK-werkwijze & coaching medewerkers SHV bij de gemeente Heemskerk en met Jan Martens, adviseur en projectmanager Schuldhulpverlening bij de gemeente Veenendaal.
Heemskerk: regie op proces en hulpvraag
De gemeente Heemskerk wilde meer regie over het proces van schuldhulpverlening. Tot voor kort werd de eerste fase van schuldhulpverlening uitgevoerd door maatschappelijk werk en de tweede fase door de gemeente zelf. Nu voert de gemeente het hele proces van schulddienstverlening uit. Zij krijgt hierdoor meer grip op de hulpvraag. Het doel is om een laagdrempelig, breed en toegankelijk hulpaanbod te creëren voor de inwoners van Heemskerk.
De afgelopen acht maanden heeft Heemskerk hard gewerkt om de processen goed neer te zetten, de ketenpartners te informeren en intern ook iedereen goed mee te nemen. Met twee fulltimers en een administratieve kracht helpt de gemeente Heemskerk op dit moment honderd inwoners met schulden.
“De fase waarin we nu zitten is vooral het fijnslijpen van de processen en zorgen dat de kwaliteit op peil blijft. We zijn nog steeds verder aan het leren”, aldus Radi Elbelghiti. Ook is Heemskerk druk bezig om vroegsignalering goed in te richten en te kijken hoe zij ondernemers met financiële problemen goed kan helpen. De gemeente kan met de nieuwe werkwijze continue aan de kwaliteit van schulddienstverlening werken. Het lidmaatschap van de NVVK past daar goed bij.
Veenendaal: transitie naar integrale aanpak
Bij de gemeente Veenendaal is een soortgelijke transitie gaande. Het college heeft om beleidsmatige redenen besloten om vanaf 1 januari 2021 de taak zelf te gaan uitvoeren. Eerder was schuldhulpverlening aan een externe partner uitbesteed in mandaat.
Veenendaal voert de schuldhulpverlening ook uit voor de gemeenten Rhenen en Renswoude. Door het zelf uit te voeren krijgt de gemeente directe sturing op het proces. Dit komt ten goede aan een betere toegang tot schuldhulpverlening. Het is sneller duidelijk bij welk loket de burger moet zijn. Ook kan de gemeente vroegsignalering nu goed inregelen. Naast schuldhulpverlening voert de gemeente Veenendaal ook Werk & Inkomen uit voor Rhenen en Renswoude, waarbij zij 400 mensen helpt met financiële problemen.
De transitieklus waar Veenendaal voor staat is fors. Projectmanager Sociaal domein Jan Martens: “Er komt veel op ons af. We moeten veel regelen: processen, procedures, automatisering, werkplekken en natuurlijk het team. In dit team zitten niet alleen nieuwe mensen, maar ook een aantal medewerkers die voor de externe partner werkzaam waren. Deze mensen gaan als kwaliteitsmedewerker bij ons aan de slag en kunnen goed meedenken in de processen en procedures”.
Een andere omvangrijke klus is het zorgvuldig overdragen van alle dossiers aan de gemeente. Het lid worden van de NVVK heeft Veenendaal erg geholpen bij het inrichten van de hele nieuwe organisatie: van het ontwikkelen van formats tot aan het doorlopen van de kwaliteitstoets.