Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek NVVK Belofte in de praktijk

Hoe ervaart een hulpvrager jouw organisatie?

Het onderzoek naar de omgang met de NVVK Belofte wordt op verzoek van de NVVK uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau BMC en start in oktober 2024. Doel is te achterhalen hoe de Belofte in de praktijk functioneert en te kijken wat de veranderingen zijn ten opzichte van de 0-meting in 2023. Daarvoor bevragen we onder andere hulpvragers die via jouw organisatie gebruik maken van financiële hulpverlening. Deelnemers ontvangen na afloop een compleet rapport met de bevindingen. Voor de eerste 15 aanmelders is deelname gratis, anderen betalen 1.000 euro. Direct aanmelden voor het onderzoek kan via een mail naar l.maas@nvvk.nl.

Opzet van het onderzoek

De onderzoeksopzet is zodanig dat leden er makkelijk aan mee kunnen werken en de resultaten onderling goed vergelijkbaar zijn. Er worden geen herleidbare gegevens van lidorganisaties gedeeld met andere organisaties. De rapportage (onder andere in de vorm van een factsheet) geeft inzicht in de waardering van klanten van jouw organisatie, en biedt aanknopingspunten ter verdere verbetering van de hulpverlening.

Startbijeenkomst op 30 september

Op maandag 30 september van 14.00 tot 15.00 verzorgt BMC een digitale bijeenkomst waarbij het onderzoekstraject officieel wordt gestart. BMC presenteert dan de onderzoeksopzet en de vragenlijst en kan ingaan op vragen. Meld je hier aan voor de startbijeenkomst

Onderzoeksopzet in het kort

Het betreft een onderzoek met de volgende uitgangspunten:

  • Het is een kwantitatief onderzoek, waarbij een vragenlijst naar klanten in financiële hulpverlening wordt verzonden.
  • De verzending per mail wordt verzorgd door de deelnemende NVVK-leden, zodat de privacy van de klanten geborgd is. Er hoeven geen persoonsgegevens te worden gedeeld.
  • De vragenlijst is door BMC in samenwerking met de NVVK opgesteld, waarbij de NVVK Belofte dient als uitgangspunt.
  • De onderzoeksperiode betreft de maanden oktober en november 2024. BMC geeft instructies over het versturen van de vragenlijsten.
  • In januari 2025 levert BMC een rapportage op aan de NVVK met de resultaten van alle deelnemende NVVK-leden samengevoegd. De individuele NVVK-leden krijgen hun eigen resultaten van BMC in een factsheet opgeleverd.
  • Om mee te doen, moet je aan een tweetal voorwaarden voldoen. Je moet beschikken over mailadressen van je klanten, waarbij het belangrijk is dat uiterlijk half oktober 2024 een controle op de correctheid van de mailadressen is uitgevoerd, en je moet tijd vrijmaken om eind oktober de vragenlijsten per mail te verzenden. Verder nemen de NVVK en BMC je al het werk uit handen.

Hoe ziet de NVVK-belofte eruit?

Elk lid belooft op basis van de NVVK Belofte om volgens 6 heldere uitgangspunten hulpvragers tegemoet te treden. 

230424 nvvk-belofte-klant

Nieuws over NVVK Belofte

  1. Huis Unsplash Luke Stackpoole.jpg

    Praktijkverhalen: schuldregelen met woningbehoud, hoe doe je dat?

    Rudi wil zijn koophuis houden - maar heeft 40.000 euro schuld

    22 februari 2023 Schuldregeling

    Wat doe je als een hulpvrager flinke schulden heeft maar ook een eigen woning met (waarschijnlijk) overwaarde? Aandringen op verkoop van de woning lijkt dan logisch. Zo kan immers geld vrijgemaakt worden voor het aflossen van schulden. Toch leidt verkoop van de woning vaak tot nieuwe problemen. Misschien is aansturen op verkoop toch niet de beste optie? In een korte serie vertellen we praktijkverhalen waarin woningbehoud mogelijk (b)leek.

  2. NVVK-goed-je-te-zien_788x500.jpg

    Verenigingsdirecteur Geert van Dijk: 'We staan voor immense opgave'

    NVVK-congres in tijd van grote veranderingen

    8 februari 2023 WsnpSchuldregeling

    Het ziet ernaar uit dat zowel Wsnp als Msnp-schuldhulptrajecten al heel snel verkort zullen worden tot 18 maanden. Daarmee breekt er een nieuwe werkelijkheid aan voor financiële hulpverleners. Met belangrijke vragen. Zoals: hoe blijf je de begeleiding van hulpvragers, in al hun diversiteit, goed vormgeven? NVVK-directeur Geert van Dijk nodigt je uit erover mee te denken op ons congres in mei. 

  3. Handtekening.jpg

    Minister Schouten roept hulpverleners op tot actie

    Hulpvrager met loonbeslag? Herbereken de beslagvrije voet zo snel mogelijk

    2 februari 2023 BeslagFinanciële begeleiding

    Mensen met schulden die te maken hebben met een beslag op hun inkomen ontvangen een minimumbedrag voor de noodzakelijke boodschappen. Beslagleggende partijen, zoals gerechtsdeurwaarders, zijn verplicht om dit ‘leefbedrag’ eens in de twaalf maanden opnieuw te berekenen. Dit gebeurt dus niet automatisch bij de extra stijging van het minimumloon per januari van dit jaar. Hierdoor kan het extra inkomen naar het aflossen van de schuld gaan.