Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek NVVK Belofte in de praktijk

Hoe ervaart een hulpvrager jouw organisatie?

Het onderzoek naar de omgang met de NVVK Belofte wordt op verzoek van de NVVK uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau BMC en start in oktober 2024. Doel is te achterhalen hoe de Belofte in de praktijk functioneert en te kijken wat de veranderingen zijn ten opzichte van de 0-meting in 2023. Daarvoor bevragen we onder andere hulpvragers die via jouw organisatie gebruik maken van financiële hulpverlening. Deelnemers ontvangen na afloop een compleet rapport met de bevindingen. Voor de eerste 15 aanmelders is deelname gratis, anderen betalen 1.000 euro. Direct aanmelden voor het onderzoek kan via een mail naar l.maas@nvvk.nl.

Opzet van het onderzoek

De onderzoeksopzet is zodanig dat leden er makkelijk aan mee kunnen werken en de resultaten onderling goed vergelijkbaar zijn. Er worden geen herleidbare gegevens van lidorganisaties gedeeld met andere organisaties. De rapportage (onder andere in de vorm van een factsheet) geeft inzicht in de waardering van klanten van jouw organisatie, en biedt aanknopingspunten ter verdere verbetering van de hulpverlening.

Startbijeenkomst op 30 september

Op maandag 30 september van 14.00 tot 15.00 verzorgt BMC een digitale bijeenkomst waarbij het onderzoekstraject officieel wordt gestart. BMC presenteert dan de onderzoeksopzet en de vragenlijst en kan ingaan op vragen. Meld je hier aan voor de startbijeenkomst

Onderzoeksopzet in het kort

Het betreft een onderzoek met de volgende uitgangspunten:

  • Het is een kwantitatief onderzoek, waarbij een vragenlijst naar klanten in financiële hulpverlening wordt verzonden.
  • De verzending per mail wordt verzorgd door de deelnemende NVVK-leden, zodat de privacy van de klanten geborgd is. Er hoeven geen persoonsgegevens te worden gedeeld.
  • De vragenlijst is door BMC in samenwerking met de NVVK opgesteld, waarbij de NVVK Belofte dient als uitgangspunt.
  • De onderzoeksperiode betreft de maanden oktober en november 2024. BMC geeft instructies over het versturen van de vragenlijsten.
  • In januari 2025 levert BMC een rapportage op aan de NVVK met de resultaten van alle deelnemende NVVK-leden samengevoegd. De individuele NVVK-leden krijgen hun eigen resultaten van BMC in een factsheet opgeleverd.
  • Om mee te doen, moet je aan een tweetal voorwaarden voldoen. Je moet beschikken over mailadressen van je klanten, waarbij het belangrijk is dat uiterlijk half oktober 2024 een controle op de correctheid van de mailadressen is uitgevoerd, en je moet tijd vrijmaken om eind oktober de vragenlijsten per mail te verzenden. Verder nemen de NVVK en BMC je al het werk uit handen.

Hoe ziet de NVVK-belofte eruit?

Elk lid belooft op basis van de NVVK Belofte om volgens 6 heldere uitgangspunten hulpvragers tegemoet te treden. 

230424 nvvk-belofte-klant

Nieuws over NVVK Belofte

  1. Andrea horizontaal.jpg

    Aflevering 8 | Het gesprek dat je bijblijft | Andrea Winkel

    'Eerst op vakantie naar Bali? Ik zat met mijn oren te klapperen'

    20 mei 2024

    Consulent intake Andrea Winkel van de Groningse Kredietbank (GKB) heeft ze nu en dan voor zich: klanten die ze het liefst door elkaar zou willen schudden. Zoals Pascal, die niet wil inzien hoe hij er financieel voor staat. En hij wil eerst nog op vakantie.

  2. Cover2.jpg

    HU-onderzoek 'Eerder uit de schulden, wat werkt?'

    Met vaart, zo min mogelijk rompslomp en een hoop inlevingsvermogen naar een schuldregeling

    13 mei 2024 Stabilisatie

    Als schuldhulpverlener kun je zélf een hoop doen om te voorkomen dat mensen afhaken na een hulpvraag. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Hogeschool Utrecht over begeleiding bij de aanvraag van een schuldregeling: Hoe halen inwoners de startstreep?

  3. Schuld en boete.jpg

    Vertoning met nagesprek op 6 mei in Amsterdam

    Angst, onmacht en wanhoop: confronterende documentaire laat zien wat schulden doen

    25 april 2024

    In de nieuwe documentaire 'Schuld en boete' vertellen hulpvragers en hulpverleners over de impact van schulden. Het levert een onthutsend beeld op van mensen die door life-events in de schulden komen, door bijkomende invorderingskosten steeds dieper wegzakken en pas na lang aarzelen hulp zoeken.