Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Afsluitsignalen, wat nu?

  • Online informatiebijeenkomst NVVK

Afsluitsignalen, wat nu?

Omdat de NVVK steeds meer vragen krijgen over afsluitsignalen en de opvolging daarvan organiseren we een online bijeenkomst: Afsluitsignalen, wat nu?

Waar gaan we het over hebben?

Zowel vaste lasten-partners als gemeenten zijn voortvarend aan de slag gegaan met het inrichten van de benodigde processen voor vroegsignalering. Maar al voor vroegsignalering waren er verplichte afsluit- en uitzettingsignalen. Voor beide soorten signalen geldt: actie is verplicht. De NVVK biedt je een webinar aan dat hier uitleg over geeft.

Vroegsignalering kreeg de afgelopen tijd veel aandacht, maar voor de komst van de wet die vroegsignalering verplicht waren er vaak ook al processen en afspraken over de aanlevering en opvolging van afsluitsignalen. Afsluitsignalen gaan naar gemeenten wanneer een leverancier vanwege betaalachterstanden een klant af wil sluiten of uit zijn woning wil zetten.

De grondslag voor de aanlevering én de opvolgplicht van signalen over betalingsachterstanden (vroegsignalen) is dezelfde als de grondslag voor afsluitsignalen voor drinkwater, energie en wonen. Het verplicht afgeven en opvolgen van signalen rond een voorgenomen afsluiting van water of energie of een voorgenomen huisuitzetting werd indertijd vastgelegd in de wet-Wijn, genoemd naar toenmalig minister Joop Wijn van Economische Zaken (2006).

Afspraken ontbreken

De wetgever maakt feitelijk geen verschil tussen een vroegsignaal en een afsluit- of uitzettingsignaal. In het Landelijk Convenant Vroegsignalering en de bijbehorende overeenkomst zijn echter alleen nadere afspraken gemaakt over vroegsignalen. Dit levert in de praktijk wat uitdagingen op. We constateren een groeiende behoefte om alle signalen van vaste lasten-partners via dezelfde ingang te ontvangen.

Ruimte voor vragen

Tijdens de bijeenkomst geeft senior beleidsadviseur Ellen Hennekens van de NVVK meer informatie over wat het betekent dat er wettelijk geen verschil zit tussen de signalen. Melissa Sijstermans, medewerker Vroeg Eropaf in Roosendaal, neemt je mee in de werkwijze van de gemeente Roosendaal. Softwareleverancier Inforing en stichting voor financieel welzijn BKR zijn aanwezig om de beoogde technische verwerking van deze signalen verder toe te lichten.

Ook is er ruimte om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en te sparren.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.