Informatieve talkshow, met deze keer: halvering saneringstermijnen, schuldenrustleningen en nieuw beleid inzake energieafsluiting
We praten in deze aflevering met Jos Versteeg, manager Incasso van woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Een belangrijk gesprek, want bij de overstap naar een aflostermijn van 18 maanden is blijvend commitment van schuldeisers onmisbaar.
Ook aan tafel: NVVK-beleidsadviseur Ellen Hennekens, over de veranderingen in afsluitbeleid van de energiebedrijven. De verandering heeft impact op de vroegsignalen die gemeenten ontvangen. En aan het voor energiebedrijven verplichte lijstje signalen wordt een afsluitsignaal toegevoegd.
Ellen Hennekens
Schuldenrustlening in Amsterdam
Met Mario Visser van de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam hebben we het over de Schuldenrustleningen die zijn gemeente verstrekt. Kleine leningen tot 5000 euro om schulden snel te regelen. Hoe werkt het, waarom is het een succes en wat is het effect? Natuurlijk reageert hij ook op de voorgenomen halvering van de saneringstermijnen.
Vertrouwen schuldeisers
Met Jos Versteeg bespreken we hoe hij vanuit zijn perspectief van schuldeiser denkt over de halvering van de aflostermijnen. Wat is er wat hem betreft nodig voor schuldeisers om vertrouwen te houden in een saneringsstelsel dat werkt met 18 maanden aflossen in plaats van 36? Welke vormen van begeleiding en nazorg ziet hij voor zich om te voorkomen dat mensen na hun saneringstraject opnieuw schulden opbouwen?
Jos Versteeg
Jos Versteeg is verantwoordelijk voor de incasso-activiteiten en incasso-resultaten van woningcorporatie Woonstad Rotterdam (ongeveer 60.000 huishoudens). 'Het herstellen van betalingsverkeer na het ontstaan van een betalingsachterstand en het voorkomen van huisuitzettingen zijn dé uitdagingen voor het incassoteam', aldus Versteeg op zijn LinkedIn-profiel.
Ambitie: nul uitzettingen
'De ontwikkeling en uitrol (2016-2017) van een nieuwe incasso-aanpak draagt daaraan belangrijk bij. De vernieuwingen zorgen voor lagere betalingsachterstanden, veel minder overdrachten aan de deurwaarder, veel minder huisuitzettingen (van 195 in 2016 naar 36 in 2019 en 11 in 2020, ambitie NUL), lagere kosten voor de huurder, Woonstad Rotterdam én de samenleving.'
Toverwoorden
Vanaf 2021 richt Woonstad zich op het voorkomen van overdrachten aan deurwaarder. Versteeg: "Toverwoorden daarbij zijn: contact, stabilisatie en perspectief. En we blijven verbeteren!
Om ook complexe schuldenproblematiek in Rotterdam aan te kunnen pakken werken wij nauw samen met de gemeente Rotterdam."
Over NVVK Live
Maandelijks nodigen we een aantal interessante gasten uit die onder leiding van NVVK-voorzitter Marco Florijn in gesprek gaan over actuele ontwikkelingen in de financiële hulpverlening. De uitzendingen zijn ook later terug te zien.
Op de laatste donderdag van de maand van 16.00 -17.00 uur praten we aan de NVVK-stamtafel over onderwerpen die jou als financiële hulpverlener raken. Maar ook bestuurders, beleidsadviseurs, vrijwilligers en andere betrokkenen bij financiële hulpverlening mogen deze uitzendingen niet missen.