Ronde 1 | 13:00 – 14:00 uur
1.1 Cultuursensitief werken: wat is het en hoe doe je het? In deze workshop krijg je tips om inwoners met een migratieachtergrond beter te bereiken, benaderen en begeleiden. We gaan in op vragen als: Wat zijn cultuurverschillen? Hoe kan je beter aansluiten op de leefwereld? Hoe bouw je aan vertrouwen en hoe stel je de juiste vragen? Welke verschillen zijn er in de 1e, 2e en 3e generatie? Wat kunnen we leren van ervaringsdeskundigen en sleutelfiguren over het ondersteunen en samenwerken met inwoners met een migratieachtergrond met geldzorgen/schulden?
Vanuit de praktijk sluiten ervaringsdeskundigen aan en krijg je levendige casussen en voorbeelden aangereikt. We spelen bingo en alle uitgangspunten komen daarin aan bod. Doe je mee?
Marjolein Odekerken, senior onderzoeker/projectleider Verwey-Jonker Instituut en Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) Driss Kaamouchi, intern coördinator Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) Zeki Baran, voorzitter Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT)
1.2 Poverty Escape Room: Lukt het jou om te ontsnappen? Ervaar wat het betekent om in armoede te leven. In deze sessie beleef je levensechte situaties met schulden, aanmaningen en deurwaarders. Onder begeleiding van ervaringsdeskundigen ontdek je de uitdagingen van het dagelijks leven in armoede. Doe mee en vergroot je begrip en empathie.
Met o.a. Jettie Medema en ervaringsdeskundigen
1.3 De Tilburgse Aanpak: mensen eerder vinden en bereiken In Tilburg vindt men mensen eerder en daardoor is de gemiddelde schuld bijna de helft van het landelijk gemiddelde. Wat doen ze anders in Tilburg?
In deze workshop hoor je van Joke de Kock waar men zich allemaal op richt: van het vinden van mensen die nog geen schulden hebben, tot het aanpakken van schulden en het verbeteren van financiële stabiliteit. In de workshop gaat Joke de Kock o.a. in op: de billboardcampagne met eigen medewerkers, vindplaatsen, schuldregelingen, samenwerking met bewindvoerders, het nul aanbod en afloscapaciteit. Laat je inspireren door acties die het verschil maken voor inwoners. Denk en doe mee wat we nog meer kunnen en moeten doen.
Joke de Kock, manager Schuldhulpverlening Gemeente Tilburg
1.4 Ervaringen over begeleiding bij financiële hulpverlening Hoe ervaren hulpvragers de hulp van jouw organisatie? Welke handvatten zijn er om in de begeleiding beter aan te sluiten op de hulpvrager? Wat is de sleutel tot effectievere begeleiding?
Tijdens deze workshop bespreken we samen met de onderzoekers en ervaringsdeskundigen de uitkomsten/bevindingen van het grootschalig onderzoek naar ervaringen met begeleiding en hoe je die uitkomsten kunt gebruiken in je dagelijks werk. Denk en doe je mee?
Natalie Fonteni, ervaringsdeskundige Jacintha Schuurman, aanpakker van maatschappelijke vraagstukken bij K2
1.5 In gesprek over autonomen en soevereinen We krijgen steeds vaker te maken met een groeiende groep soevereinen en mensen die zich autonoom verklaren. Sommigen van hen houden zich niet aan wetten en weigeren belasting en boetes te betalen. Wat is er aan de hand? Waar loop je tegenaan en wat moeten we ermee? In deze sessie delen we ervaringen met soevereinen en verkennen we met elkaar hoe we het beste met ze om kunnen gaan.
Sanne de Beer, beleidsadviseur Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Paul Otter, gerechtsdeurwaarder Syncasso
1.6 Grote plannen van het kabinet; ga in gesprek met het ministerie van SZW Na verschijning van het IBO rapport werden stevige aanbevelingen gedaan over ons werkveld. Het kabinet heeft aangegeven dat zij die aanbevelingen overnemen. Er wordt gewerkt aan één schuldenoverzicht, het samenvoegen van minnelijk en wettelijke schuldhulpverlening, er is extra geld voor ‘kwaliteitsverbetering van de schuldhulpverlening’ en zo zijn er nog tal van andere ambities. Er wordt nog hard gewerkt aan de uitvoering van de plannen, die zal het kabinet voor de zomer naar de Kamer sturen.
De NVVK was betrokken bij het IBO onderzoek en praat mee over deze plannen vanuit haar eigen missie. Voor jou is er nu de kans om ook zelf in gesprek te gaan met betrokken beleidsambtenaren van het Ministerie van SZW.
Marianne van Kalken, senior beleidsadviseur Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur NVVK
1.7 Wat kun je zien met de data uit het DDAS-project, nu en in de toekomst? Stel je voor dat je tot op het niveau van de cijfers van een postcode kan zien waar je hulpvragers wonen. Dat je exact weet hoeveel hulpvragers terugvallen – inclusief vergelijking met andere gemeenten. Dat je de impact van je werk kan terugzien? Dat doorlooptijden, schuldbedragen en typen hulpvragers allemaal overzichtelijk tevoorschijn getoverd kunnen worden. Zou dat niet geweldig zijn?
Op dit gebied worden grote stappen gemaakt in het DDAS-project. In deze workshop neemt Anna van der Schors van Divosa je mee in de lonkende wereld van complete data rond schulden.
Anna van der Schors, procesmanager Data en onderzoek Divosa
1.8 Effectief inzetten van vrijwilligers in financiële hulpverlening In deze sessie gaan we in op wetenschappelijk onderzoek naar het inzetten van vrijwilligers in de schuldhulpverlening, hoe effectief is dat? Hoe goed zijn hulpvragers af? Verbetert hun financiële situatie en hun financiële vaardigheden? Daarnaast gaan we in op hoe je tot een goede samenwerking tussen gemeenten en vrijwilligersorganisaties komt. Hoe regel je het? Waar begin je, hoe onderhoud je goede contacten, hoe borg je dat hulpvragers op het juiste moment in contact gebracht worden met jouw afdeling schuldhulpverlening? Kortom: Hoe kom je lokaal tot effectief partnerschap?
In deze workshop deelt Jansje van Middendorp de belangrijkste inzichten uit haar promotieonderzoek en aanbevelingen om de ondersteuning te verbeteren en financiële rust te bevorderen. Sacha Molewijk en Jan Veldhuizen vertellen hoe zij in de praktijk een goede samenwerking hebben ontwikkeld waardoor mensen eerder èn sneller worden geholpen. We gaan ook met elkaar in gesprek hoe je lokaal de samenwerking kan verbeteren. Doe je mee?
Jansje van Middendorp, onderzoeker, adviseur, projectmanager en vrijwilliger thuisadministratie LSTA Sacha Molewijk, consulent schulddienstverlening Stadsbank Oost Nederland Jan Veldhuizen, voorman Vrijwilligersorganisatie Diaconaal Platform Enschede
1.9 Het belang van het kind centraal: wat betekent dit voor de hulpverlening aan ouders Inmiddels krijgt 1 op de 7 kinderen jeugdhulp. Bij een deel van hen is dat omdat zij in de knel zijn gekomen door de geldzorgen die hun ouders ondervinden, door woonproblematiek of door gezondheidsproblemen bij ouders.
In deze sessie staat daarom het kind centraal. Hoe kunnen we in hulpverlening aan ouders rekening houden met het belang van het kind en ervoor zorgen dat zij niet het kind van de rekening worden? Denk in de schuldhulpverlening bijvoorbeeld aan het bepalen van het ‘vrij te laten bedrag’ voor het berekenen van de beschikbare aflossingscapaciteit van ouders. We nemen praktijkvoorbeelden op het gebied van schulden en wonen onder de loep en gaan in op de Kinderrechtentoets. We zien hoe kennis over de (uitvoerings)praktijk op allerlei domeinen nodig is om de effecten van hulpverlening aan ouders op kinderen te doorzien.
Ineke Hoekstra, senior adviseur Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) Gaby van Loon, beleidsadviseur NVVK
1.10 Spiegelend leiderschap: intervisie voor leidinggevenden Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Deze workshop biedt een unieke kans om je leidinggevende vaardigheden te verbeteren en te leren van elkaar. Tijdens de workshop ervaar je hoe intervisie werkt en hoe het je kan ondersteunen in je dagelijkse praktijk. Je krijgt de kans om een casus uit je eigen werk in te brengen en samen met anderen te bespreken. Deze interactieve sessie helpt je om intervisie toe te passen binnen je eigen organisatie.
Liselotte Maas, beleidsadviseur NVVK en Chef Intervisie voor deze workshop
|