Ronde 2 | 14:30 – 15:30 uur
2.1 Ervaringen over begeleiding bij financiële hulpverlening Hoe ervaren hulpvragers de hulp van jouw organisatie? Welke handvatten zijn er om in de begeleiding beter aan te sluiten op de hulpvrager? Wat is de sleutel tot effectievere begeleiding?
Tijdens deze workshop bespreken we samen met de onderzoekers en ervaringsdeskundigen de uitkomsten/bevindingen van het grootschalig onderzoek naar ervaringen met begeleiding en hoe je die uitkomsten kunt gebruiken in je dagelijks werk. Denk en doe je mee?
Natalie Fonteni, ervaringsdeskundige Jacintha Schuurman, aanpakker van maatschappelijke vraagstukken bij K2
2.2 Been there, done that – hoe maak je daar beleid van? Hoe vertaal je ervaringskennis naar beleid? In deze sessie staat de vraag centraal: hoe kan je lokale ervaringsdeskundigen een waardevolle bijdrage laten leveren aan je beleidsinspanningen om je hulpaanbod beter aan te laten sluiten op de behoeften van je doelgroep? Deze workshop brengt je op het goede spoor.
Karin Sok, senior onderzoeker/projectleider Movisie Margreet Dijkstra, ervaringsdeskundige Sterk uit Armoede
2.3 Terugval na schuldregeling? Wat zijn de effecten van de verkorte looptijd van schuldregelingen en het toenemend aantal schuldregelingen zonder afloscapaciteit in de praktijk? Leidt dit tot terugval van cliënten? Wat betekent dit voor de bereidheid van schuldeisers om mee te werken aan een schuldregeling? Om meer hierover te weten te komen starten de NVVK en de Hogeschool Utrecht een onderzoek naar terugval.
Onder leiding van Rosanne Oomkens ga je met collega’s in gesprek over prangende vragen zoals: Welke factoren maken cliënten kwetsbaar voor terugval na een schuldregeling? Welke rol speelt de verkorte looptijd en de schuldregeling zonder afloscapaciteit bij terugval? Welke kenmerken in de begeleiding kunnen bescherming bieden? Denk en doe je mee?!
Rosanne Oomkens, lector Schulden en Incasso Hogeschool Utrecht Susanne Tonnon, senior onderzoeker Hogeschool Utrecht
2.4 Stress-sensitief werken: de volgende stap In deze sessie laat Nadja Jungmann ons zien en ervaren welke ambitieniveau’s stress-sensitief werken biedt. Hoe we nog een stap verder kunnen gaan en de inwoner aan het stuur laten. Wat levert dat op? Welke rol hebben hoop, motivatie en zelfregulatie in dit proces? En wat betekent dat voor de professional?
Daarna laat Dick van Maanen ons zien hoe in de praktijk van Stadsring de volgende stap in stress sensitief werken wordt vormgegeven. En we gaan natuurlijk met elkaar aan de slag! Ben je erbij?
Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso Hogeschool Utrecht Dick van Maanen, directeur Stadsring en bestuurslid NVVK
2.5 Vorderingenoverzicht Rijk: één overzicht van al je betalingsverplichtingen In deze sessie praten we je bij over de snelle ontwikkelingen rondom het initiatief Vorderingenoverzicht Rijk, onderdeel van het programma Clustering Rijksincasso. We geven inzicht in wat het VO Rijk is, en wat de plannen zijn. We onderzoeken met elkaar wat het aanbieden van één overzicht van alle vorderingen betekent voor financiële hulpverleners.
We gaan in op vragen als: Hoe kan je dit onderdeel maken van de werkprocessen van je medewerkers? Welke ontwikkelingen staan in de toekomst gepland? Hoe helpen die de burger én de hulpverlener? En waar zijn financiële hulpverleners nog meer mee geholpen? Doe en denk mee, schrijf je in voor deze workshop!
Kiske de Leest, projectleider Vorderingenoverzicht Rijk, Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
2.6 Team Enkelband: ex-gedetineerden en jongeren op het rechte pad Een derde van de jongeren zegt zich schuldig te maken aan criminaliteit. Team Enkelband maakt zich hard om jongeren te begeleiden en te voorkomen dat ze afglijden naar criminaliteit. Dat doen ze op een bijzondere manier. Door workshops en talentontwikkeling biedt het team niet alleen praktische ondersteuning, maar ook een positieve richting voor de toekomst.
Het is krachtig om te horen hoe ervaringsdeskundigen hun eigen ervaringen inzetten om anderen te behoeden voor dezelfde fouten. Hun vraag over waarom jongeren niet tijdig worden gevonden en waarom traditionele hulpverlening soms tekortschiet, opent belangrijke discussies over hoe we echt effectief kunnen zijn in het ondersteunen van deze jongeren. Het is een uitnodiging om samen na te denken over creatieve oplossingen en nieuwe benaderingen om deze jongeren te helpen en te begeleiden naar een positieve toekomst.
Martin Miles, oprichter Team Enkelband Reggery Gravenbeek, filmmaker en ervaringsdeskundige Team Enkelband
2.7 Game Gelijke Kansen Wil je meer inzicht, ervaring en uitwisseling over kansongelijkheid, diversiteit en inclusie? Wil je op een toegankelijke manier met elkaar aan de slag om de inzichten rondom deze thema’s te vergroten en bespreekbaar te maken?
Speel mee met het spel Gelijke Kansen van IQ110 onder leiding van een van de makers van het spel. Je kruipt in de huid van een ander. Het doel van dit spel is om te ervaren wat onrechtvaardigheid met je doet. Doe je mee?
Rick van der Veen, workshopleider Wybe Stavenga, één van de makers van het spel
2.8 Schuldhulpverlening ondernemers: Met het juiste perspectief kom je verder Is het belangrijk om doelgericht beleid te hebben voor schuldhulpverlening aan ondernemers? Wil je dat een hulptraject slaagt, dan begint het met een goede inschatting van de situatie. Een ondernemer in zwaar weer bevindt zich in een rouwproces en is niet meteen toe aan een schuldhulpverleningstraject. Daarom is het belangrijk om de aanpak aan te passen aan de fase van dat rouwproces en om de deur altijd open te houden. Zo bereik je de ondernemer beter en vind je beter aansluiting.
Tijdens deze workshop vertelt Jan Adriaanse over de verschillende fasen waarin een hulpvrager kan zitten als het slecht gaat met de onderneming. Je krijgt tips om succesvol aan te sluiten bij de situatie waarin de ondernemer zit en je oefent er ook zelf mee.
Jan Adriaanse, hoogleraar Turnaround Management, Faculteit der Rechtsgeleerdheid Rijksuniversiteit Leiden
2.9 De Tilburgse Aanpak: mensen eerder vinden en bereiken In Tilburg vindt men mensen eerder en daardoor is de gemiddelde schuld bijna de helft van het landelijk gemiddelde. Wat doen ze anders in Tilburg?
In deze workshop hoor je van Joke de Kock waar men zich allemaal op richt: van het vinden van mensen die nog geen schulden hebben, tot het aanpakken van schulden en het verbeteren van financiële stabiliteit. In de workshop gaat Joke de Kock o.a. in op: de billboardcampagne met eigen medewerkers, vindplaatsen, schuldregelingen, samenwerking met bewindvoerders, het nul aanbod en afloscapaciteit. Laat je inspireren door acties die het verschil maken voor inwoners. Denk en doe mee wat we nog meer kunnen en moeten doen.
Joke de Kock, manager Schuldhulpverlening Gemeente Tilburg
2.10 In gesprek over autonomen en soevereinen We krijgen steeds vaker te maken met een groeiende groep soevereinen en mensen die zich autonoom verklaren. Sommigen van hen houden zich niet aan wetten en weigeren belasting en boetes te betalen. Wat is er aan de hand? Waar loop je tegenaan en wat moeten we ermee? In deze sessie delen we ervaringen met soevereinen en verkennen we met elkaar hoe we het beste met ze om kunnen gaan.
Sanne de Beer, beleidsadviseur Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Paul Otter, gerechtsdeurwaarder Syncasso
|