Overslaan en naar de inhoud gaan

Over In de spiegel | Breder kijken, meer bereiken

  • Congres

In de spiegel | Breder kijken, meer bereiken

Met staatssecretaris Jurgen Nobel, professor Koen Caminada en Divosa-voorzitter Victor Everhardt duiken we aan de hand van ons congresthema de diepte in. Kinderombudsman Margrite Kalverboer reflecteert op de sprekers, tv-presentator Karim Amghar leidt ons door het programma en hij ontvangt aan het einde van de dag een bijzondere gast: de Ierse hoogleraar Katriona O'Sullivan.

Dat is in een notedop ons congres, en dan hebben we het nog niet gehad over een bijzondere expositie die we inrichten, die je duidelijk maakt hoe hulpvragers hun situatie ervaren en hoe ze aankijken tegen de hulp die ze van jou krijgen. Plus natuurlijk twee rondes workshops waar je waardevolle kennis opdoet voor je werk.

Meld je hier aan!

6 sprekers congres mei 2025

Boven, van links naar rechts: Katriona O'Sullivan, Victor Everhardt, Margrite Kalverboer
Onder, van links naar rechts: Koen Caminada, Karim Amghar, Jurgen Nobel

Keuzeprogramma gereed, je kunt inschrijven!

We selecteerden 17 inhoudsvolle workshops voor je die je helpen bij je werk in de financiële hulpverlening, zowel in beleid als in uitvoering. Kies snel, dan weet je zeker dat je terecht kunt bij de workshops die je voorkeur hebben.

Ronde 1 | 13:00 – 14:00 uur

1.1 Inwoners met een migratieachtergrond beter bereiken, benaderen en begeleiden
In deze workshop krijg je tips* om inwoners met een migratieachtergrond beter te bereiken, benaderen en begeleiden als onderdeel van de reguliere dienstverlening. We gaan in op vragen als: Hoe kan je beter aansluiten op de leefwereld? Hoe bouw je aan vertrouwen en hoe stel je de juiste vragen? Wat kunnen we leren van ervaringsdeskundigen en sleutelfiguren over het ondersteunen en samenwerken met inwoners met een migratieachtergrond met geldzorgen/schulden?

Vanuit de praktijk sluiten ervaringsdeskundigen aan en krijg je levendige casussen en voorbeelden aangereikt. We spelen bingo en alle uitgangspunten komen daarin aan bod. Doe je mee?

Marjolein Odekerken, senior onderzoeker/projectleider Verwey-Jonker Instituut en Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS)
Driss Kaamouchi, intern coördinator Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN)
Zeki Baran, voorzitter Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT)
Lionel Martijn, directeur-bestuurder Stichting Organisatie Caribische Nederlanders (Ocan)

*De tips zijn afkomstig uit het onderzoek en de handreiking van het Verwey-Jonker Instituut. Hierin wordt ook gekeken hoe formele organisaties zoals gemeenten/overheidsorganisaties kunnen samenwerken met informele organisaties. De resultaten worden verwerkt in praktische tips en handige hulpmiddelen voor de uitvoering in een werkwijzer van de NVVK.

1.2 Poverty Escape Room: Lukt het jou om te ontsnappen?
Ervaar wat het betekent om in armoede te leven. In deze sessie beleef je levensechte situaties met schulden, aanmaningen en deurwaarders. Onder begeleiding van ervaringsdeskundigen ontdek je de uitdagingen van het dagelijks leven in armoede. Doe mee en vergroot je begrip en empathie.

Met o.a. Jettie Medema en ervaringsdeskundigen

1.3 De Tilburgse Aanpak: mensen eerder vinden en bereiken
In Tilburg vindt men mensen eerder en daardoor is de gemiddelde schuld bijna de helft van het landelijk gemiddelde. Wat doen ze anders in Tilburg?

In deze workshop hoor je van Joke de Kock waar men zich allemaal op richt: van het vinden van mensen die nog geen schulden hebben, tot het aanpakken van schulden en het verbeteren van financiële stabiliteit. In de workshop gaat Joke de Kock o.a. in op: de billboardcampagne met eigen medewerkers, vindplaatsen, schuldregelingen, samenwerking met bewindvoerders, het nul aanbod en afloscapaciteit. Laat je inspireren door acties die het verschil maken voor inwoners. Denk en doe mee wat we nog meer kunnen en moeten doen.

Joke de Kock, manager Schuldhulpverlening Gemeente Tilburg

1.4 Ervaringen over begeleiding bij financiële hulpverlening
Hoe ervaren hulpvragers de hulp van jouw organisatie? Welke handvatten zijn er om in de begeleiding beter aan te sluiten op de hulpvrager? Wat is de sleutel tot effectievere begeleiding?

Tijdens deze workshop bespreken we samen met de onderzoekers en ervaringsdeskundigen de uitkomsten/bevindingen van het grootschalig onderzoek naar ervaringen met begeleiding en hoe je die uitkomsten kunt gebruiken in je dagelijks werk. Denk en doe je mee?

Natalie Fonteni, ervaringsdeskundige
Jacintha Schuurman, aanpakker van maatschappelijke vraagstukken bij K2

1.5 In gesprek over autonomen en soevereinen
We krijgen steeds vaker te maken met een groeiende groep soevereinen en mensen die zich autonoom verklaren. Sommigen van hen houden zich niet aan wetten en weigeren belasting en boetes te betalen. Wat is er aan de hand? Waar loop je tegenaan en wat moeten we ermee? In deze sessie delen we ervaringen met soevereinen en verkennen we met elkaar hoe we het beste met ze om kunnen gaan.

Sanne de Beer, beleidsadviseur Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Paul Otter, gerechtsdeurwaarder Syncasso

1.6 Grote plannen van het kabinet; in gesprek met het ministerie van SZW over kwaliteitsverbetering van de schuldhulpverlening
Na verschijning van het IBO rapport werden stevige aanbevelingen gedaan over ons werkveld. Het kabinet heeft aangegeven dat zij die aanbevelingen overnemen. Er wordt gewerkt aan één schuldenoverzicht, het samenvoegen van minnelijk en wettelijke schuldhulpverlening, er is extra geld voor ‘kwaliteitsverbetering van de schuldhulpverlening’ en zo zijn er nog tal van andere ambities. Er wordt nog hard gewerkt aan de uitvoering van de plannen, die zal het kabinet voor de zomer naar de Kamer sturen.

De NVVK was betrokken bij het IBO onderzoek en praat mee over deze plannen vanuit haar eigen missie. Voor jou is er nu de kans om ook zelf in gesprek te gaan met betrokken beleidsambtenaren van het Ministerie van SZW. In deze sessie willen we graag met deelnemers in gesprek over kwaliteitsverbetering van schuldhulpverlening.

Met beleidsadviseurs van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en
Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur NVVK


1.7 Wat kun je zien met de data uit het DDAS-project, nu en in de toekomst?
Stel je voor dat je tot op het niveau van de cijfers van een postcode kan zien waar je hulpvragers wonen. Dat je exact weet hoeveel hulpvragers terugvallen – inclusief vergelijking met andere gemeenten. Dat je de impact van je werk kan terugzien? Dat doorlooptijden, schuldbedragen en typen hulpvragers allemaal overzichtelijk tevoorschijn getoverd kunnen worden. Zou dat niet geweldig zijn?

Op dit gebied worden grote stappen gemaakt in het DDAS-project. In deze workshop neemt Anna van der Schors van Divosa je mee in de lonkende wereld van complete data rond schulden.

Anna van der Schors, procesmanager Data en onderzoek Divosa

1.8 Effectief inzetten van vrijwilligers in financiële hulpverlening
In deze sessie gaan we in op wetenschappelijk onderzoek naar het inzetten van vrijwilligers in de schuldhulpverlening, hoe effectief is dat? Hoe goed zijn hulpvragers af? Verbetert hun financiële situatie en hun financiële vaardigheden? Daarnaast gaan we in op hoe je tot een goede samenwerking tussen gemeenten en vrijwilligersorganisaties komt. Hoe regel je het? Waar begin je, hoe onderhoud je goede contacten, hoe borg je dat hulpvragers op het juiste moment in contact gebracht worden met jouw afdeling schuldhulpverlening? Kortom: Hoe kom je lokaal tot effectief partnerschap?

In deze workshop deelt Jansje van Middendorp de belangrijkste inzichten uit haar promotieonderzoek en aanbevelingen om de ondersteuning te verbeteren en financiële rust te bevorderen. Sacha Molewijk en Jan Veldhuizen vertellen hoe zij in de praktijk een goede samenwerking hebben ontwikkeld waardoor mensen eerder èn sneller worden geholpen. We gaan ook met elkaar in gesprek hoe je lokaal de samenwerking kan verbeteren. Doe je mee?

Jansje van Middendorp, onderzoeker, adviseur, projectmanager en vrijwilliger thuisadministratie LSTA
Sacha Molewijk, consulent schulddienstverlening Stadsbank Oost Nederland
Jan Veldhuizen, voorman Vrijwilligersorganisatie Diaconaal Platform Enschede

1.9 Het belang van het kind centraal: wat betekent dit voor de hulpverlening aan ouders
Inmiddels krijgt 1 op de 7 kinderen jeugdhulp. Bij een deel van hen is dat omdat zij in de knel zijn gekomen door de geldzorgen die hun ouders ondervinden, door woonproblematiek of door gezondheidsproblemen bij ouders.

In deze sessie staat daarom het kind centraal. Hoe kunnen we in hulpverlening aan ouders rekening houden met het belang van het kind en ervoor zorgen dat zij niet het kind van de rekening worden? Denk in de schuldhulpverlening bijvoorbeeld aan het bepalen van het ‘vrij te laten bedrag’ voor het berekenen van de beschikbare aflossingscapaciteit van ouders. We nemen praktijkvoorbeelden op het gebied van schulden en wonen onder de loep en gaan in op de Kinderrechtentoets. We zien hoe kennis over de (uitvoerings)praktijk op allerlei domeinen nodig is om de effecten van hulpverlening aan ouders op kinderen te doorzien.

Ineke Hoekstra, senior adviseur Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS)
Gaby van Loon, beleidsadviseur NVVK

1.10 Spiegelend leiderschap: intervisie voor leidinggevenden
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Deze workshop biedt een unieke kans om je leidinggevende vaardigheden te verbeteren en te leren van elkaar. Tijdens de workshop ervaar je hoe intervisie werkt en hoe het je kan ondersteunen in je dagelijkse praktijk. Je krijgt de kans om een casus uit je eigen werk in te brengen en samen met anderen te bespreken. Deze interactieve sessie helpt je om intervisie toe te passen binnen je eigen organisatie.

Liselotte Maas, beleidsadviseur NVVK en Chef Intervisie voor deze workshop.

Ronde 2 | 14:30 – 15:30 uur

2.1 Ervaringen over begeleiding bij financiële hulpverlening
Hoe ervaren hulpvragers de hulp van jouw organisatie? Welke handvatten zijn er om in de begeleiding beter aan te sluiten op de hulpvrager? Wat is de sleutel tot effectievere begeleiding?

Tijdens deze workshop bespreken we samen met de onderzoekers en ervaringsdeskundigen de uitkomsten/bevindingen van het grootschalig onderzoek naar ervaringen met begeleiding en hoe je die uitkomsten kunt gebruiken in je dagelijks werk. Denk en doe je mee?

Natalie Fonteni, ervaringsdeskundige 
Jacintha Schuurman, aanpakker van maatschappelijke vraagstukken bij K2

2.2 Been there, done that – hoe maak je daar beleid van?
Hoe vertaal je ervaringskennis naar beleid? In deze sessie staat de vraag centraal: hoe kan je lokale ervaringsdeskundigen een waardevolle bijdrage laten leveren aan je beleidsinspanningen om je hulpaanbod beter aan te laten sluiten op de behoeften van je doelgroep? Deze workshop brengt je op het goede spoor.

Karin Sok, senior onderzoeker/projectleider Movisie
Margreet Dijkstra, ervaringsdeskundige Sterk uit Armoede

2.3 Terugval na schuldregeling?
Wat zijn de effecten van de verkorte looptijd van schuldregelingen en het toenemend aantal schuldregelingen zonder afloscapaciteit in de praktijk? Leidt dit tot terugval van cliënten? Wat betekent dit voor de bereidheid van schuldeisers om mee te werken aan een schuldregeling? Om meer hierover te weten te komen starten de NVVK en de Hogeschool Utrecht een onderzoek naar terugval.

Onder leiding van Rosanne Oomkens ga je met collega’s in gesprek over prangende vragen zoals: Welke factoren maken cliënten kwetsbaar voor terugval na een schuldregeling? Welke rol speelt de verkorte looptijd en de schuldregeling zonder afloscapaciteit bij terugval? Welke kenmerken in de begeleiding kunnen bescherming bieden? Denk en doe je mee?!

Rosanne Oomkens, lector Schulden en Incasso Hogeschool Utrecht
Susanne Tonnon, senior onderzoeker Hogeschool Utrecht

2.4 Stress-sensitief werken: de volgende stap
In deze sessie laat Nadja Jungmann ons zien en ervaren welke ambitieniveau’s stress-sensitief werken biedt. Hoe we nog een stap verder kunnen gaan en de inwoner aan het stuur laten. Wat levert dat op? Welke rol hebben hoop, motivatie en zelfregulatie in dit proces? En wat betekent dat voor de professional?

Daarna laat Dick van Maanen ons zien hoe in de praktijk van Stadsring de volgende stap in stress sensitief werken wordt vormgegeven. En we gaan natuurlijk met elkaar aan de slag! Ben je erbij?

Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso Hogeschool Utrecht
Dick van Maanen, directeur Stadsring en bestuurslid NVVK

2.5 Vorderingenoverzicht Rijk: één overzicht van al je betalingsverplichtingen
In deze sessie praten we je bij over de snelle ontwikkelingen rondom het initiatief Vorderingenoverzicht Rijk, onderdeel van het programma Clustering Rijksincasso. We geven inzicht in wat het VO Rijk is, en wat de plannen zijn. We onderzoeken met elkaar wat het aanbieden van één overzicht van alle vorderingen betekent voor financiële hulpverleners.

We gaan in op vragen als: Hoe kan je dit onderdeel maken van de werkprocessen van je medewerkers? Welke ontwikkelingen staan in de toekomst gepland? Hoe helpen die de burger én de hulpverlener? En waar zijn financiële hulpverleners nog meer mee geholpen? Doe en denk mee, schrijf je in voor deze workshop!

Kiske de Leest, projectleider Vorderingenoverzicht Rijk, Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)

2.6 Team Enkelband: ex-gedetineerden en jongeren op het rechte pad
Een derde van de jongeren zegt zich schuldig te maken aan criminaliteit. Team Enkelband maakt zich hard om jongeren te begeleiden en te voorkomen dat ze afglijden naar criminaliteit. Dat doen ze op een bijzondere manier. Door workshops en talentontwikkeling biedt het team niet alleen praktische ondersteuning, maar ook een positieve richting voor de toekomst.

Het is krachtig om te horen hoe ervaringsdeskundigen hun eigen ervaringen inzetten om anderen te behoeden voor dezelfde fouten. Hun vraag over waarom jongeren niet tijdig worden gevonden en waarom traditionele hulpverlening soms tekortschiet, opent belangrijke discussies over hoe we echt effectief kunnen zijn in het ondersteunen van deze jongeren. Het is een uitnodiging om samen na te denken over creatieve oplossingen en nieuwe benaderingen om deze jongeren te helpen en te begeleiden naar een positieve toekomst.

Martin Miles, oprichter Team Enkelband
Reggery Gravenbeek, filmmaker en ervaringsdeskundige Team Enkelband

2.7 Game Gelijke Kansen
Wil je meer inzicht, ervaring en uitwisseling over kansongelijkheid, diversiteit en inclusie? Wil je op een toegankelijke manier met elkaar aan de slag om de inzichten rondom deze thema’s te vergroten en bespreekbaar te maken?

Speel mee met het spel Gelijke Kansen van IQ110 onder leiding van een van de makers van het spel. Je kruipt in de huid van een ander. Het doel van dit spel is om te ervaren wat onrechtvaardigheid met je doet. Doe je mee?

Rick van der Veen, workshopleider
Wybe Stavenga, één van de makers van het spel

2.8 Schuldhulpverlening ondernemers: Met het juiste perspectief kom je verder
Is het belangrijk om doelgericht beleid te hebben voor schuldhulpverlening aan ondernemers? Wil je dat een hulptraject slaagt, dan begint het met een goede inschatting van de situatie. Een ondernemer in zwaar weer bevindt zich in een rouwproces en is niet meteen toe aan een schuldhulpverleningstraject. Daarom is het belangrijk om de aanpak aan te passen aan de fase van dat rouwproces en om de deur altijd open te houden. Zo bereik je de ondernemer beter en vind je beter aansluiting.

Tijdens deze workshop vertelt Jan Adriaanse over de verschillende fasen waarin een hulpvrager kan zitten als het slecht gaat met de onderneming. Je krijgt tips om succesvol aan te sluiten bij de situatie waarin de ondernemer zit en je oefent er ook zelf mee.

Jan Adriaanse, hoogleraar Turnaround Management, Faculteit der Rechtsgeleerdheid Rijksuniversiteit Leiden

2.9 De Tilburgse Aanpak: mensen eerder vinden en bereiken
In Tilburg vindt men mensen eerder en daardoor is de gemiddelde schuld bijna de helft van het landelijk gemiddelde. Wat doen ze anders in Tilburg?

In deze workshop hoor je van Joke de Kock waar men zich allemaal op richt: van het vinden van mensen die nog geen schulden hebben, tot het aanpakken van schulden en het verbeteren van financiële stabiliteit. In de workshop gaat Joke de Kock o.a. in op: de billboardcampagne met eigen medewerkers, vindplaatsen, schuldregelingen, samenwerking met bewindvoerders, het nul aanbod en afloscapaciteit. Laat je inspireren door acties die het verschil maken voor inwoners. Denk en doe mee wat we nog meer kunnen en moeten doen.

Joke de Kock, manager Schuldhulpverlening Gemeente Tilburg

2.10 In gesprek over autonomen en soevereinen
We krijgen steeds vaker te maken met een groeiende groep soevereinen en mensen die zich autonoom verklaren. Sommigen van hen houden zich niet aan wetten en weigeren belasting en boetes te betalen. Wat is er aan de hand? Waar loop je tegenaan en wat moeten we ermee? In deze sessie delen we ervaringen met soevereinen en verkennen we met elkaar hoe we het beste met ze om kunnen gaan.

Sanne de Beer, beleidsadviseur Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Paul Otter, gerechtsdeurwaarder Syncasso

Meld je aan

Daarom kozen we dit thema

Verandering is een onontkoombaar gegeven in ons werk. Maar in de afgelopen 3 jaar is er wel heel veel gebeurd. Alle reden om op ons voorjaarscongres eens even goed in de spiegel te kijken. Vandaar 'In de spiegel | Breder kijken, meer bereiken'. Dit congres helpt je zaken in perspectief te zien en geeft je inzichten om er goed om te gaan.

Samen met jou willen we nagaan wat alle recente wettelijke en juridische kaders betekenen voor de manier waarop we ons werk doen. Hoe verwerken we de nieuwe maatschappelijke blik op schulden in ons werkproces? Wat zien we gebeuren bij hulpvragers en schuldeisers? Hoe kijken we naar de stijging van het aantal mensen met problematische schulden?

We ontmoeten elkaar op donderdag 15 mei in Spant! in Bussum. Goed bereikbaar per OV of auto.

Programma

Ons congres is – in onderscheid van onze studiedag in het najaar- in het bijzonder gericht op deelnemers die verantwoordelijk zijn voor beleidsontwikkeling. We gaan vooral in op het ‘waarom’ van ons werk.

Zo kwamen we uit bij Jurgen Nobel, Koen Caminada, Victor Everhardt, Margrite Kalverboer en Katriona O'Sulliva. Ze helpen ons om ontwikkelingen in ons vak te duiden. Ze gaan ons ook perspectief geven. Tijdens de workshops op deze dag leren we wat er gebeurt als we breder kijken om meer mensen te bereiken.

We ontmoeten je graag!

Jouw aanwezigheid (en die van je collega's) is voor ons erg belangrijk. We vinden het fijn je te ontmoeten. Om bij te praten, samen nieuwe inzichten te krijgen en met nieuwe energie ons belangrijke werk te blijven doen.

Groepskorting

Kom je ook? Wanneer je collega's meeneemt, geldt er een aantrekkelijke groepskorting.

Meld je hier aan!

Banner Congres (Grote foto - website) 1920 x 1080