Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat betekent de Kennisgeving voor schuldeisers?

U heeft ongetwijfeld wel eens te maken met klanten die hun rekeningen niet betalen. Op het moment dat betalingsachterstanden problematische schulden worden, komen deze mensen, als het goed is, terecht bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Wat gebeurt er dan, en wat betekent dit voor u als schuldeiser?

Snel naar

Incassopauze via de Kennisgeving

Zodra een inwoner hulp krijgt van de gemeente, kan de betrokken schuldhulpverlener een ‘Kennisgeving’ versturen aan de schuldeisers. In deze Kennisgeving staat dat de inwoner is toegelaten tot de schuldhulpverlening. Tegelijkertijd wordt een incassopauze gevraagd, om het treffen van een schuldregeling te bespoedigen. Veel gemeenten maken hier al gebruik van.

Brede implementatie 

De NVVK is gestart met een brede implementatie van de Kennisgeving, met als doel dat alle gemeenten in Nederland deze gaan inzetten. Hierdoor zult u als schuldeiser vaker verzoeken ontvangen om incassomaatregelen tijdelijk te pauzeren.

De Kennisgeving met incassopauze is onderdeel van de implementatie van de toekomstige landelijke Pauzeknop.

Wat zijn de voordelen, juist ook voor schuldeisers?

De Kennisgeving met incassopauze is een instrument voor sociale incasso. Het biedt voordelen voor zowel de hulpvrager als de schuldhulpverlener, en zeker ook voor schuldeisers:
-

  • De hulpvrager krijgt schuldenrust, waardoor er sneller orde op zaken gesteld kan worden.
  • Er ontstaat ruimte om samen met de hulpvrager tot een schuldregeling te komen.
  • Voor u als schuldeiser worden oninbare (juridische) incassokosten voorkomen.
  • De kans op succesvolle begeleiding wordt groter, waarmee terugval wordt voorkomen.

Hoe lang duurt een incassopauze?

De incassopauze wordt gevraagd voor 4 tot 8 maanden. Bij problematische schulden duurt het meestal 4 maanden, met een mogelijke uitloop tot 8 maanden, voordat gestart kan worden met het daadwerkelijk regelen van de schulden. Dit wordt de stabilisatiefase genoemd. In deze fase:
-

  • Worden inkomsten en uitgaven in beeld én in evenwicht gebracht.
  • Wordt een inventarisatie gemaakt van alle schulden.
  • Wordt berekend wat de hulpvrager kan aflossen.
  • Als alles bekend is, volgt een voorstel aan de schuldeisers.

Meer weten over de stappen in het schuldhulpverleningsproces? Lees het in deze handreiking voor schuldeisers (pdf, 199 kB).

Hoe zit het met nieuwe betalingsverplichtingen?

In de tussentijd lopen eventuele nieuwe betalingsverplichtingen gewoon door. De schuldhulpverlener ziet erop toe dat die verplichtingen worden nagekomen. De schuld zou in de maanden van stabilisatie dus niet verder op mogen lopen.

Met én zonder convenant

Als u als schuldeiser (of uw branchevereniging) een convenant heeft met de NVVK, bent u mogelijk al bekend met de inzet van de Kennisgeving. Met convenantpartners is afgesproken dat een incassopauze ingaat zodra de Kennisgeving binnenkomt.

Een convenant is geen voorwaarde. Ook aan schuldeisers zonder convenant vragen we om na ontvangst van de Kennisgeving een incassopauze in te stellen. Wilt u weten of uw organisatie een convenant heeft? Bekijk het hier.

Meer informatie

Nieuws over de Kennisgeving

  1. stop-95477_1280.webp

    Update Landelijke Pauzeknop

    'Pas als de Kennisgeving een essentiële plek heeft in gemeentelijke schuldhulp, werkt de Pauzeknop’

    17 maart 2025

    Eind 2026 gebruiken alle gemeenten in Nederland de Kennisgeving met het pauzeverzoek, is de ambitie van het project Landelijke Pauzeknop. ‘Hiermee voorkomen we dat een hulpvrager op de Pauzeknop drukt en er niets gebeurt.’

  2. Vraagteken Unsplash Secci2.jpg

    Doel: schuldrust-afspraak met schuldeisers vaker inzetten

    Dit onderzoek geeft ons inzicht in het gebruik van de Kennisgeving, doe mee!

    7 januari 2025

    De 'Kennisgeving' is een handig onderdeel van onze convenanten met schuldeisers. Het versturen ervan is voor een schuldeiser het signaal om invorderingsactiviteiten 4 tot 8 maanden op te schorten. Via een enquête willen we achterhalen of al onze leden inmiddels de Kennisgeving gebruiken en wat de ervaringen zijn. 

  3. Sesie KG.jpg

    'Win-win voor alle betrokkenen'

    Vier inzichten uit onze online sessie over de Kennisgeving

    21 november 2024

    ‘Als klanten weten dat wij duidelijk communiceren met schuldeisers geeft dat rust en vertrouwen in het proces’, weet Asmae Jazouli van het NVVK Serviceteam. ‘De Kennisgeving biedt die duidelijkheid.’ Een terugblik op onze Donderdagmiddagsessie over dit onderwerp.