Overslaan en naar de inhoud gaan

NVVK voorziet 30 % toename hulpvraag voor 2020 en verder

NVVK voorziet 30 % toename hulpvraag voor 2020 en verder

2 juni 2020

Het aantal mensen dat hulp zocht vanwege schulden, steeg licht in 2019. Dat blijkt uit onze jaarcijfers. Het beeld voor 2020 en verder ziet er radicaal anders uit, vertelt ons jaarverslag.

In 2019 zochten 89.152 mensen hulp voor hun schulden, een toename van ruim 3 procent ten opzichte van de 86.200 van het jaar ervoor. Het gemiddelde schuldbedrag bij particulieren is 39.000 euro, bij ondernemers ligt dit op 107.186 euro. Opvallend: veel meer mensen kregen in 2019 budgetcoaching: 25.500, ten opzichte van 15.500 in 2018.

Sterke stijging verwacht

“Vanwege de coronacrisis verwachten we voor 2020 en daarna een stijging van het aantal hulpvragen met minimaal 30 procent”, zegt voorzitter Marco Florijn. “Een harde prognose maken is moeilijk omdat mensen gemiddeld 5 jaar wachten voor ze hulp vragen. Maar de populatie die door de coronacrisis in de problemen komt, is een andere dan die NVVK-leden gewoonlijk ontmoeten.”

Nieuwe groepen hulpvragers

Florijn: ”Er zitten bijvoorbeeld veel ondernemers tussen en werknemers die te maken hebben met een plotselinge daling van het gezinsinkomen. Het is een groep die grotendeels geen ervaring heeft met schuldhulpverlening. Mogelijk is deze groep wel zelfredzamer dan gemiddeld, en vindt ze snel de weg naar hulp.”

Lichtere vormen van hulp volstaan dan. Anderzijds kunnen de problemen snel toenemen wanneer er nu op grote schaal gebruik gemaakt wordt van uitstel van betaling vanwege de coronacrisis. Het uitstel eindigt een keer en dan zijn de problemen opeens huizenhoog. Het jaarverslag van de NVVK bevat een uitgebreide risicoparagraaf die deze en andere scenario’s voor 2020 en verder beschrijft.

Meer saneringskredieten in 2019

Om de verwachte stroom hulpvragen aan te kunnen, zijn slimme en snelle hulpvormen nodig. In 2019 is de ontwikkeling daarvoor al in gang gezet. Meer NVVK-leden kozen voor saneringskredieten als middel om schulden op te lossen, blijkt uit de jaarcijfers. Daarbij koopt een maatschappelijk werkende Kredietbank alle schuldeisers af, en houdt de hulpvrager één schuldeiser over. Het aantal saneringskredieten steeg van 7.700 in 2018 naar 8.952 in 2019.

Vroegsignalering

Daarnaast hebben NVVK-leden zich in 2019 ontwikkeld op het gebied van vroegsignalering. Dan gaat het over manieren om mensen met betalingsproblemen al vroeg in het vizier te krijgen, om ze vervolgens uit te nodigen in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen.

Uit het NVVK-jaarverslag blijkt dat 71 procent van de leden zich hier het afgelopen jaar al op voorbereid heeft. “Dat is goed nieuws”, reageert voorzitter Marco Florijn. ‘Want vanaf 1 januari 2021 worden de mogelijkheden hiervoor wettelijk sterk verruimd. Daardoor kunnen we eerder hulp aanbieden en is het schuldbedrag kleiner waardoor regelingen sneller tot stand komen. Het zorgt ervoor dat we meer mensen kunnen helpen. Dat is ook hard nodig gezien de golf aan hulpvragen die we verwachten.”

Bekijk het complete NVVK-jaarverslag 2019