Overslaan en naar de inhoud gaan

Dien je dossiers in voor het Saneringskrediet voor ondernemers

Het Saneringskrediet voor ondernemers is er voor (ex-)ondernemers die hoofdelijk aansprakelijk zijn voor hun schulden. In een pilot van de NVVK en het Waarborgfonds saneringskredieten (Wsk) staat het Wsk voor 100 saneringskredieten borg en dekken ze daarmee het mogelijke risico.

Help ondernemers met schulden en dien je dossiers in met het aanvraagformulier. Samen werken we aan een nieuw aanbod zodat we iedere ondernemer nog beter kunnen helpen!

Download hier de checklist (pdf, 194 kB) om te zien hoe je het dossier indient.

Doelstelling van de pilot Saneringskrediet voor ondernemers

Met de pilot willen we inzicht krijgen in:

  • De behoefte aan saneringskredieten voor ondernemers.
  • De risico’s van de hogere kredieten.
  • Welke ondernemers hiermee geholpen kunnen worden.

Voordelen voor de schuldhulpverlener

  • Alternatieve optie naast het Bbz: is het Bbz volgens jou geen passende oplossing, of wordt een Bbz krediet niet toegekend? Dan is er nu een saneringskrediet mogelijk.
  • Eenvoudig werkproces: dit is gelijk aan het treffen van een reguliere minnelijke regeling.
  • Laagdrempelige deelname: de aanvraag is in 2 stappen geregeld.
  • Geen financieel risico voor gemeenten en kredietbanken.
  • De fondspremie voor het Wsk is voor de pilotfase gesteld op 0%. Lage kosten dus!

Download hier de infographic (PNG, 117 kB)

Hoe neem je deel?

Nadat je een schuldenoverzicht hebt gemaakt, bepaal je de oplossingsrichting voor de (ex-)ondernemer. Als het saneringskrediet de beste oplossing is, vul je samen met de kredietbank het aanvraagformulier in. De kredietbank levert vervolgens de aanvraag in bij het Waarborgfonds. Binnen 10 werkdagen ontvang je een reactie van het Waarborgfonds.

Download hier het aanvraagformulier (pdf, 89 kB) voor het indienen van je dossier.

Voorwaarden deelname

  • De (ex-)ondernemer is verantwoordelijk voor zijn/haar eenmanszaak of andere bedrijfsvorm en is privé aansprakelijk voor zakelijke en/of particuliere schulden.
  • Het betreft een saneringskrediet als onderdeel van de gemeentelijke schuldhulpverlening (op grond van de Wgs).
  • De schuldhulpverlener heeft kennisgenomen van en werkt zoveel mogelijk volgens de richtlijnen van de NVVK-gedragscode en modules.
  • Het saneringskrediet is gebaseerd op 18 maanden keer de afloscapaciteit.
  • De aflostermijn is 18 maanden, maar maatwerk is mogelijk door een flexibele aflostermijn van maximaal 36 maanden.
  • De levensvatbaarheid moet worden aangetoond bij voortzetting van de onderneming, waarmee tevens de afloscapaciteit is vastgesteld.

Download het informatiepakket

Om het voor jou als schuldhulpverlener zo makkelijk mogelijk te maken om ondernemers uit te nodigen om gebruik te maken van het saneringskrediet voor (ex-)ondernemers, hebben we een informatiepakket ontwikkeld. Het informatiepakket kan worden gebruikt om zowel collega’s als (ex)ondernemers te informeren.

Klik hier om het informatiepakket aan te vragen

Planning

Er zijn slechts 100 kredieten beschikbaar in deze pilot. De eerste dossiers worden al gevolgd en aanmelden van nieuwe dossiers blijft mogelijk (zolang er plek is). Eind 2024 beoordelen we de eerste resultaten van de pilot. Hopelijk kan het saneringskrediet voor ondernemers dan als vast instrument ingezet worden om ondernemers met schulden verder te helpen.

Kijk hier voor meer informatie over de pilot.

Benieuwd naar de vorderingen en resultaten van deze pilot?

Vul hier je contactgegevens in en dan houden we je op de hoogte.

Nieuws over schuldhulp ondernemers

  1. logo saneringskrediet nvvk.png

    Dankzij het Saneringskrediet voor ondernemers viel Roy niet tussen wal en schip

    8 november 2023

    Blog Gemeente Rotterdam Saneringskrediet voor ondernemers

    Marleen Over is sinds 2017 Consulent Zelfstandigen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam. Eerder werkte ze jarenlang als schuldhulpverlener en gedetacheerd medewerker met als specialisme het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). In die rol zag ze ondernemers soms tussen wal en schip vallen. Tot medio 2023 het Saneringskrediet voor ondernemers mogelijk werd en ze het dossier van ondernemer Roy onder ogen kreeg.

  2. Busje filip-sablatura-unsplash.jpg

    Kabinetsrapporteur Tideman presenteert aanbevelingen

    Deze studiemiddag 'Schuldhulp ondernemers' wil je niet missen

    24 oktober 2023

    Bijna een jaar was hij 'aanjager voor de aanpak van problematische schulden bij ondernemers'. Advocaat Bruno Tideman levert binnenkort zijn definitieve aanbevelingen af bij het kabinet, dat hem aanstelde in zijn tijdelijke functie. Op onze studiemiddag 'Schuldhulp aan ondernemers' doet Tideman verslag van zijn bevindingen en presenteert hij zijn aanbevelingen. Jij kunt erbij zijn!

  3. Busje filip-sablatura-unsplash.jpg

    Schuldhulp voor ondernemers doe je samen

    Onze Studiedag biedt je een unieke blik achter de schermen bij de Belastingdienst

    12 oktober 2023

    Op onze studiedag 'Ondernemers helpen: zo doe je dat' geeft ook de Belastingdienst een presentatie. Die wordt gegeven door vaktechnisch adviseur van de sector insolventie van de Belastingdienst Rick Mooij. Hij maakt duidelijk wat de Belastingdienst nodig heeft om jouw voorstel voor de sanering van de schulden van een ondernemer zo vlot en goed mogelijk te beoordelen. Meld je dus snel aan voor deze belangrijke studiedag!