Samen snel en efficiënt schuldregelen
Convenanten
Iedereen is gebaat bij een effectieve manier van schulden regelen. Het biedt mensen met schulden sneller financiële stabiliteit en toekomstperspectief. Maar het kan schuldeisers en andere ketenpartners ook tijd en onnodige incassokosten besparen.
In een Convenant Minnelijke schuldhulpverlening maak je samen met NVVK-leden heldere afspraken over een efficiënt minnelijk schuldhulpverleningstraject.
Zo werkt het
Een convenant bestaat uit afspraken en wederzijdse verplichtingen. Je maakt onder meer afspraken over het pauzeren van de incassomaatregelen voor jouw klant. Ook spreek je af dat jouw organisatie bij voorbaat akkoord gaat met schuldregelingsvoorstellen die de schuldhulpverlener doet. Zo hebben alle partijen sneller duidelijkheid en ben jij minder kosten en tijd kwijt. NVVK-leden werken hierbij volgens de NVVK-Gedragscodes en zij maken gebruik van gestandaardiseerde rekenmethodes. Onderhandelen over bedragen is daarom niet nodig, want schuldeisers ontvangen altijd het hoogst haalbare aanbod. Meet weten over convenanten? Lees deze factsheet Convenanten (pdf, 1 MB).
Voordelen van een convenant
- Sneller duidelijkheid
- Mensen zijn sneller vrij van schuldzorgen
- Schuldeisers maken minder kosten en zijn minder tijd kwijt
- Schuldhulpverleners zijn minder tijd kwijt aan administratie
- Basis voor afspraken met alle schuldeisers
Dit zeggen schuldeisers erover
'Door de convenantsafspraken hoeven we niet meer elk betalingsvoorstel van een gemeente apart te beoordelen. Daar ging veel tijd en energie in zitten, terwijl huurders met bijvoorbeeld een uitkering toch niet meer kunnen betalen dan aangeboden wordt. (...) We hebben nu bij een succesvolle schuldregeling snel duidelijkheid.'
Timon Walhain, senior medewerker Incasso bij Staedion
'Op de vraag ‘waarom zou je als bedrijf een convenant met de NVVK afsluiten’, zou eigenlijk de vraag moeten zijn: waarom niet? Het is winst voor alle betrokkenen en het is direct merkbaar.'
Arjan Visser, Credit Manager MM (Contracts to Cash) bij KPN
Model-convenant is uniforme basis
Convenanten minnelijke schuldhulpverlening sluiten we af met verschillende typen schuldeisers. Een model-convenant is hierbij de uniforme basis voor de afspraken met alle schuldeisers. Het maakt afzonderlijke convenanten overbodig. Aanvullende bijzondere afspraken met convenantspartijen leggen we vast in een addendum.
De NVVK heeft convenanten minnelijke schuldhulpverlening afgesloten met meer dan de helft van de (meest voorkomende) schuldeisers. Zoals met de Belastingdienst, energiebedrijven, zorgverzekeraars en grote deurwaarderskantoren.
Convenant Lokale overheid en Convenant woningcorporaties: sluit je aan!
Op dit moment zijn we bezig gemeenten ook in hun rol van schuldeiser te laten werken via een NVVK-convenant. Erg belangrijk, het voorkomt dat gemeentelijke afdelingen tegenover elkaar komen te staan wanneer de gemeente zowel schuldeiser als schuldhulpverlener is. Sluit jouw gemeente ook aan! Dit convenant is er ook voor lokale of regionale belastinginners en voor waterschappen.
Voor woningcorporaties hebben we met koepelorganisatie Aedes een convenant opgesteld. Corporaties komen via deze pagina bij een ondertekenportaal waar zij gemeenten kunnen vinden en een convenant met de NVVK kunnen sluiten om schuldhulp te versnellen en hulpvragers sneller schuldenrust te geven.
Convenanten inzien? In de Kennisbank
Een overzicht van de convenanten vind je in de Kennisbank. De convenanten zijn in te zien voor de convenantpartij en de NVVK-leden. Het convenant met Zorgverzekeraars Nederland is openbaar en ook van toepassing op niet-NVVK-leden.
Landelijk Convenant Vroegsignalering
Met koepelorganisaties heeft de NVVK ook een Landelijk Convenant Vroegsignalering afgesloten. Zoals met VNG, NVVK, Aedes, Energie Nederland, VEWIN Zorgverzekeraars Nederland, IVBN, VGM NL, Stichting Kences en Vastgoed Belang.
Meer informatie over het Landelijk Convenant Vroegsignalering vind je in de Kennisbank.
Overige convenanten
De NVVK heeft hiernaast 4 bijzondere convenanten en samenwerkingsafspraken afgesloten:
- Basisbankrekening
- KBvG – Gegevensuitwisseling VISH
- Vangnetverzekering Vereende (raamcontract)
- Schakel! Hypotheekverstrekkers
Meer over NVVK-convenanten
- Factsheet Convenanten (pdf, 1 MB)
- Deze checklist geeft tips voor het implementeren van een convenant (pdf, 116 kB)
Nieuws over Convenanten
-
Einde aan verouderd convenant, voortaan directe afspraken met grote webwinkels
Goodbye Thuiswinkel.org, welkom webshops
16 augustus 2022
Het convenant 'minnelijke schuldhulpverlening' dat we sloten met Thuiswinkel.org is in goed overleg beëindigd. De overeenkomst stamde uit 2006. Met grote webwinkels zoals bol.com en Tinka (het vroegere Wehkamp Finance) hebben we inmiddels individuele afspraken. Andere webwinkels hebben genoeg aan goede informatie over schuldhulpverlening.
-
Tijdelijke aanpassing bij saneringen voor ondernemers
Belastingdienst ziet bij ondernemers af van dubbel percentage
1 augustus 2022
Vanaf augustus 2022 tot oktober 2023 zal de Belastingdienst bij saneringen voor ondernemers tijdelijk afzien van het eisen van een dubbel percentage. Dit geldt voor de verzoeken die de Belastingdienst in deze periode krijgt en betreft de zakelijke schulden.
-
Deventer ondertekent convenant Lokale Overheid
‘We willen het goede voorbeeld geven aan andere schuldeisers en gemeenten’
13 juli 2022
Na Zwolle heeft ook Deventer het convenant Lokale Overheid ondertekend. Wat motiveerde wethouder Rob de Geest (onder andere Werk en Inkomen) om zijn handtekening te zetten, en wat verwacht hij van het convenant?
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 14
- 15
- 16
- ...
- 33
- Volgende pagina