Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuldenrust

Schuldenrust helpt om escalatie van geldproblemen te voorkomen en geeft schuldhulpverleners de ruimte om structurele oplossingen te vinden. Op deze pagina lees je hoe je schuldenrust kunt realiseren en ermee aan de slag gaat.

Meer over schuldenrust

Inzetten op het creëren van schuldenrust voorkomt juridische procedures, waardoor de kans op succesvolle schuldhulpverlening toeneemt. Schuldenrust is ook belangrijk omdat het:

  • Bijdraagt aan het tegengaan van oplopende incassokosten en verergering van de problematische schulden.
  • Hulpvragers de tijd geeft om hun financiën op orde te krijgen.
  • Zorgt voor een snellere en effectievere schuldhulpverlening.
  • Direct de gelegenheid geeft te starten met begeleiding, belangrijk bij verminderen van herhaling.
  • De kans op uitval verkleint, omdat het de motivatie van de hulpvrager vergroot als je als schuldhulpverlener direct iets te bieden hebt.
  • De druk op schuldhulpverleners verlaagt door meer overzicht en regie te bieden.

Hoe hiermee aan de slag?

Schuldenrust kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, afhankelijk van de situatie van de hulpvrager en de betrokken partijen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste methoden om in te zetten, plus verwijzingen naar verdiepende informatie:

  1. Vroegsignalering - Het tijdig herkennen en oppakken van signalen van betalingsachterstanden om te voorkomen dat deze uitgroeien tot problematische schulden.
  2. Landelijke Pauzeknop - Een landelijk dekkend systeem dat mensen met schulden tijdelijk uitstel van betaling en opschorting van incassoactiviteiten geeft. Dit zorgt ervoor dat schuldhulpverleners de tijd en ruimte krijgen om samen met de hulpvrager een duurzame oplossing te vinden.
  3. De Kennisgeving - Bericht waarmee schuldhulpverleners schuldeisers informeren dat hun klant is gestart met schuldhulpverlening. Dit signaal activeert een tijdelijke incassopauze, wat onderdeel van de Landelijke Pauzeknop is.
  4. Warm doorverwijzen - Een snelle en directe verwijzing door schuldeisers van klanten met betalingsachterstanden naar de schuldhulpverlening. Schuldeisers benaderen hen actief waarna bij instemming een incassostop van 30 dagen ingaat.
  5. VISH (Verwijsindex Schuldhulpverlening) - Landelijk digitaal systeem waarmee gemeenten op een veilige en AVG-proof manier deurwaarders informeren dat iemand schuldhulp ontvangt. Zo kan beslaglegging voorkomen worden en schuldenrust ontstaan.

Wat bieden wij?

  • Onze Routekaart schuldenrust & schuldregeling (pdf, 2 MB) biedt schuldhulpverleners een gestructureerd overzicht van beschikbare instrumenten (onder andere Vroegsignalering, Pauzeknop en Kennisgeving) om snel en effectief schuldenrust te creëren en escalatie te voorkomen. 
  • In onze Kennisbank vind je artikelen en informatie over schuldenrust.
  • We organiseren regelmatig (online) bijeenkomsten over schuldenrust. Check de agenda van de NVVK voor relevante bijeenkomsten en/of meld je aan voor de tweewekelijkse NVVK Nieuwsbrief.
  • Op maat ondersteuning door het NVVK Serviceteam bij de implementatie van instrumenten die je kunt inzetten om schuldenrust te realiseren.

Nieuws over Schuldenrust

  1. Bekers 4 liggend.jpg

    Maak werk van je voornemens in 2025 en meld je aan!

    Drie NVVK Expedities van start in het nieuwe jaar

    9 december 2024 Schuldregeling

    In 2025 vertrekken er drie NVVK Expedities! De Expeditie Vroegsignalering gaat maar liefst twee keer van start: in maart en in september. De Expeditie Slim schuldregelen vertrekt in mei. Dus pak je kans en win die beker! Aanmelden kan nu al, wees er snel bij want vol is vol. 

  2. Convenanten NVVK.jpg

    Donderdagmiddagsessie 12-12 over onze afspraken met schuldeisers

    Fris je kennis over convenanten op

    4 december 2024 Schuldeisers

    Onze afspraken met schuldeisers maken je werk efficiënter: dankzij onze convenanten kun jij snel deals maken met schuldeisers. Maar ons werk verandert, dus kom naar onze infosessie om te horen hoe je optimaal blijft profiteren van onze convenanten. Meld je aan! 

  3. Verder.jpg

    Onder de 100: Verder Financiële Zorgverlening stuurt op slimme keuzes

    ‘Wees niet te bang voor een dwangakkoord’

    26 november 2024

    Sneller een schuldregeling tot stand brengen, het kan! In deze serie interviews vragen we leden met (relatief) korte doorlooptijden en NVVK-collega’s om hun tips en ervaringen. Deze keer: Tom Appelboom, directeur Schuldhulpverlening en budgetbeheer bij Verder Financiële Zorgverlening.