Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer ondernemers

Belastingdienst

De Belastingdienst komt in elk dossier van een ondernemer voor als schuldeiser. Hoe krijg je de medewerking van de Belastingdienst in een schuldregeling?             

Wat kun je doen:

  • Zorg dat de administratie is bijgewerkt in de stabilisatiefase.
  • Check vooraf of alle aangiftes zijn ingediend. Dit kun je doen door samen met de ondernemer in te loggen op 'mijnbelastingdienst’.
  • Zorg dat er een voorlopige aanslag inkomstenbelasting is opgelegd. De ondernemer betaalt deze vanaf februari in maandelijkse termijnen. Zodoende ontstaan er (nagenoeg) geen nieuwe schulden. Laat de ondernemer en zijn boekhouder in de gaten houden of de voorlopig opgelegde aanslag een realistische winstprognose bevat.
  • Vraag alle informatie op met betrekking tot de levensvatbaarheid van de onderneming. Zorg voor een volledig saneringsvoorstel. Gebruik daarvoor de Checklist saneringsvoorstel ondernemer (pdf, 226 kB) die we opstelden samen met de Belastingdienst. Voor NVVK-leden is een positief levensvatbaarheidsonderzoek voldoende en is geen informatie uit een aanvullend dossier nodig. Stuur de checklist mee met je voorstel.
  • Gebruik de afgesproken onderwerpregels in brieven naar de Belastingdienst om je brief zo snel mogelijk op het juiste bureau te krijgen.

Lokale schuldeiser

De schuldenlijst van de ondernemer bevat vaak een lokale schuldeiser die geen kennis heeft van het traject van schuldregelen en daarom de consequenties van een akkoord dan wel niet-akkoord niet geheel overziet. Dit roept veel vragen op van de schuldeiser en heeft daarom een vertragende werking op het traject.

Wat kun je doen?

  • Leg aan de schuldeiser uit wat schuldhulpverlening is, niet iedereen is hier bekend mee. Daarvoor kun je deze handreiking gebruiken: Minnelijke Schuldhulpverlening - NVVK (pdf, 199 kB).
  • Neem deze informatie op of verwijs in je voorstel naar deze handreiking.
  • Je kunt dit ook telefonisch uitleggen aan de schuldeiser, zodat er meer begrip en vertrouwen ontstaat.

Vooraftrek omzetbelasting

De ondernemer die een schuldsanering aangaat, is mogelijk omzetbelasting verschuldigd als hij de factuur waarvan de omzetbelasting in vooraftrek is genomen, niet volledig gaat voldoen. Dit is opgenomen in artikel 29 lid 7 van de Wet op de Omzetbelasting (Wet OB). In de meest gebruikte systemen binnen de schuldhulpverlening is een rekenmodule gebouwd die rekening houdt met deze vordering van de Belastingdienst.

Wat kun je doen?

Tip

Tip.svg

Het is handig om te investeren in een goede samenwerking met de Belastingdienst, dat kan door contact te leggen met de relatiebeheerder van de Belastingdienst. Daarover lees je meer op de website van de Belastingdienst.

Gelijkberechtiging

In het schuldhulpverleningstraject staat gelijkberechtiging voorop, oftewel voor iedere schuldeiser is de schade even groot. Een enkele schuldeiser krijgt op grond van de wet een hoger aanbod, zoals de Belastingdienst die een dubbel percentage krijgt. Er zijn echter schulden waarvoor gekozen kan worden voor volledige betaling (bijvoorbeeld de achterstallige facturen van de boekhouder) of buiten de schuldenregeling laten (bijvoorbeeld een rekening-courant krediet die nog niet is volgelopen en benodigd is voor de voortzetting van de onderneming).

Wat kun je doen:

  • Zet goed op een rij welke bijzondere schuldeisers er zijn.
  • Bepaal wat hun positie is bij de doorstart van de onderneming.
  • Leg vast wat op basis daarvan nodig is om een schuldenregeling tot stand te brengen.
  • Leg aan de schuldeisers aan wie je een afkoopsom voorlegt uit waarom je er voor kiest een schuldeiser anders te behandelen.
  • Spijker je kennis bij over alle bijzondere voorrangsposities.

Zekerheidsrechten

Diverse schuldeisers stellen zekerheden voor hun vordering. Zekerheidsrechten bieden bescherming aan een schuldeiser en geven het recht op goederen te verkopen of terug te ontvangen om de schuld te voldoen. Een voorbeeld is een pandrecht op bijvoorbeeld de inventaris of een levering van voorraad onder eigendomsvoorbehoud. Er zijn verschillende vormen van zekerheidsrechten.

Wat kun je doen:

  • Onderzoek per zakelijke schuld of er zekerheden zijn gesteld.
  • Vraag het contract en de algemene voorwaarden op bij de hulpvrager.
  • Beoordeel samen met de hulpvrager en eventueel de bedrijfskundig adviseur de consequenties van een schuldsanering voor deze vordering. Kan de schuld meegenomen worden in de schuldsanering met een zelfde saneringspercentage als de overige schuldeisers, dient de vordering 100% te worden voldaan of buiten de regeling te worden gelaten.
  • Vraag in de brief ‘verzoek opgave vordering’ aan de schuldeisers ook op of er zekerheden zijn gesteld. Ga hierover in overleg met de schuldeiser om te beoordelen hoe zij tegenover een sanering staan. Een schuldeiser kan afzien van het uitwinnen van zijn pandrecht of de vordering laten vervallen na het terugontvangen van zijn geleverde goederen.
  • Leg je besluit daarover ook uit aan de andere schuldeisers.

Hulpmiddelen

naar boven