Overslaan en naar de inhoud gaan

NVVK Kwaliteitskader

Het NVVK Kwaliteitskader is de basis voor hoogwaardige en effectieve financiële hulpverlening. Het helpt NVVK-leden om zich blijvend te ontwikkelen. Deelname aan de kwaliteitsaudit is voor alle leden verplicht. Hiermee borgen we samen de kwaliteit van de dienstverlening en stimuleren we verdere verbetering. 

Hier vind je het NVVK Kwaliteitskader (pdf, 311 kB).

Meer over het NVVK Kwaliteitskader

Het NVVK Kwaliteitskader helpt leden om in gesprek te gaan over kwaliteit en ontwikkeling. Het biedt een breed kader voor reflectie, van financiële hulpverlening tot ondersteunende en bestuurlijke processen. 

Verplichte audit

Nieuwe NVVK-leden worden bij toetreding geaudit door één van onze twee externe certificeringsorganisaties. Tijdens de audit loopt de certificeerder zeven prestatiegebieden na:

  1. Koers
  2. Leiderschap
  3. Organisatie
  4. Financiële Hulpverlening
  5. Medewerkers
  6. Samenwerking, uitbesteding en inkoop
  7. Reflecteren, verbeteren en verantwoorden

NVVK-leden doorlopen de audit bij toetreding en daarna eens per drie jaar. De audit moet zijn afgerond voordat het keurmerk verloopt. Zeven maanden daarvoor krijgt de organisatie een seintje. We raden aan om dan snel een certificeerder te selecteren. 

Meer informatie over de audit vind je op onze NVVK Audit-pagina.

Onderdeel van een breed ontwikkelplan

Het Kwaliteitskader maakt deel uit van het bredere NVVK-ontwikkelplan, samen met de NVVK Belofte en de ontwikkeling van vakmanschap. Het stimuleert leden zich continu te ontwikkelen tot experts in effectieve financiële hulpverlening.

De verplichte audit kan worden aangevuld met:

  • (interactieve) zelfscan – Geeft inzicht in processen en verbeterpunten.
  • In gesprek met’ – Dialoogsessies met andere leden om te leren van elkaar.

Hoe hiermee aan de slag?

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste hulpmiddelen om met het NVVK Kwaliteitskader te werken aan ontwikkeling en verbetering binnen je organisatie:

  • Zelfscan Kwaliteitskader NVVK - Een hulpmiddel om de kwaliteit van processen binnen je organisatie systematisch in kaart te brengen. Geeft inzicht in waar je al sterk staat en waar ruimte is voor verbetering.
  • (online) sessies en bijeenkomsten – Regelmatig organiseert de NVVK bijeenkomsten over actuele ontwikkelingen en verdieping rond kwaliteit en schuldhulpverlening. Je vindt ze in de agenda op de website.

Met het Kwaliteitskader heb je een stevig fundament in handen om je dienstverlening verder te versterken. 

Nieuws over het Kwaliteitskader

  1. Kernteam Kwaliteit foto Unsplash, Marvin Meyer.jpg

    Vacature Kernteam Kwaliteit

    NVVK Kernteam Kwaliteit zoekt nieuw lid

    13 september 2022

    Vind jij het leuk om te kijken naar organisaties die het net even anders doen en durf je daar ook een mening over te geven? Weet jij alles van de uitvoering en kun je je ook verplaatsen in andere lagen van een organisatie? Meld je dan aan voor ons Kernteam Kwaliteit.

  2. Gemeentehuis Hoeksche Waard.jpeg

    Leerzame gesprekken met auditor KIWA

    Schulddienstverlening Hoeksche Waard gewogen en goed bevonden

    27 juli 2022

    Een van de certificerende instellingen die voor de NVVK de lidmaatschapsaudit verzorgt is KIWA. De afdeling Schulddienstverlening van de gemeente Hoeksche Waard koos voor deze certificeerder om de periodieke audit uit te laten voeren. 'Er werd veel doorgevraagd en we hadden leerzame gesprekken', vertelt adviseur Schulddienstverlening Laura Lamberts van de gemeente.

  3. Marco breed.jpg

    NVVK: introduceer kwaliteitssysteem voor financiële hulpverlening

    Minister Schouten zet kracht achter ‘beweging naar voren’

    27 juli 2022 Lobby

    De recent gepubliceerde plannen van minister Schouten voor Armoedebeleid zijn ambitieus. Werken vanuit vertrouwen, oog voor wat nodig is, mét en niet óver hulpvragers praten en samen aan de slag: het zijn goede uitgangspunten voor effectief beleid. Als NVVK vragen we daarbij aandacht voor mensen met te weinig inkomen om hun schulden op te lossen. Ook bepleiten we de introductie van een sectorbreed kwaliteitssyssteem.