Overslaan en naar de inhoud gaan

NVVK Kwaliteitskader

Het NVVK Kwaliteitskader is de basis voor hoogwaardige en effectieve financiële hulpverlening. Het helpt NVVK-leden om zich blijvend te ontwikkelen. Deelname aan de kwaliteitsaudit is voor alle leden verplicht. Hiermee borgen we samen de kwaliteit van de dienstverlening en stimuleren we verdere verbetering. 

Hier vind je het NVVK Kwaliteitskader (pdf, 311 kB).

Meer over het NVVK Kwaliteitskader

Het NVVK Kwaliteitskader helpt leden om in gesprek te gaan over kwaliteit en ontwikkeling. Het biedt een breed kader voor reflectie, van financiële hulpverlening tot ondersteunende en bestuurlijke processen. 

Verplichte audit

Nieuwe NVVK-leden worden bij toetreding geaudit door één van onze twee externe certificeringsorganisaties. Tijdens de audit loopt de certificeerder zeven prestatiegebieden na:

  1. Koers
  2. Leiderschap
  3. Organisatie
  4. Financiële Hulpverlening
  5. Medewerkers
  6. Samenwerking, uitbesteding en inkoop
  7. Reflecteren, verbeteren en verantwoorden

NVVK-leden doorlopen de audit bij toetreding en daarna eens per drie jaar. De audit moet zijn afgerond voordat het keurmerk verloopt. Zeven maanden daarvoor krijgt de organisatie een seintje. We raden aan om dan snel een certificeerder te selecteren. 

Meer informatie over de audit vind je op onze NVVK Audit-pagina.

Onderdeel van een breed ontwikkelplan

Het Kwaliteitskader maakt deel uit van het bredere NVVK-ontwikkelplan, samen met de NVVK Belofte en de ontwikkeling van vakmanschap. Het stimuleert leden zich continu te ontwikkelen tot experts in effectieve financiële hulpverlening.

De verplichte audit kan worden aangevuld met:

  • (interactieve) zelfscan – Geeft inzicht in processen en verbeterpunten.
  • In gesprek met’ – Dialoogsessies met andere leden om te leren van elkaar.

Hoe hiermee aan de slag?

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste hulpmiddelen om met het NVVK Kwaliteitskader te werken aan ontwikkeling en verbetering binnen je organisatie:

  • Zelfscan Kwaliteitskader NVVK - Een hulpmiddel om de kwaliteit van processen binnen je organisatie systematisch in kaart te brengen. Geeft inzicht in waar je al sterk staat en waar ruimte is voor verbetering.
  • (online) sessies en bijeenkomsten – Regelmatig organiseert de NVVK bijeenkomsten over actuele ontwikkelingen en verdieping rond kwaliteit en schuldhulpverlening. Je vindt ze in de agenda op de website.

Met het Kwaliteitskader heb je een stevig fundament in handen om je dienstverlening verder te versterken. 

Nieuws over het Kwaliteitskader

  1. Kernteam Kwaliteit foto Unsplash, Marvin Meyer.jpg

    Uitdagende plek voor mensen met visie op ons werk

    NVVK Kernteam Kwaliteit zoekt twee nieuwe leden

    14 juli 2021

    Onze vereniging is volop in beweging. We denken niet meer in één proces als basis voor goede dienstverlening. Ons nieuwe Kwaliteitskader geeft leden meer ruimte om zelf de beste dienstverlening te realiseren. Tegelijk blijven we altijd meedenken over hoe het beter kan. Wil jij daar een bijdrage aan leveren? Meld je dan aan voor ons Kernteam Kwaliteit.

  2. 20210616-cover-gedragscode-definities.png

    Code beperkt verschillen tussen gemeenten

    Nieuwe Gedragscode: basis voor betere dienstverlening

    16 juni 2021 Gedragscode

    De NVVK Gedragscode Schuldregeling bestaat al sinds 1979. Hij wordt breed geaccepteerd als dé basis voor schuldregelingen in Nederland. De Gedragscode zorgt voor een eenduidig proces van schuldhulpverlening. Zo beperken we de verschillen tussen gemeenten tot een minimum en weten ook schuldeisers wat ze van NVVK-leden kunnen verwachten.

  3. NVVK-kwaliteitskader-illustratie-zonder-kader-kaal

    ALV herkiest Marco Florijn als voorzitter

    Leden NVVK steunen nieuwe auditmethode met erkende certificeerders

    26 mei 2021

    NVVK-leden worden elke drie jaar geaudit om na te gaan of ze nog steeds op het niveau van de NVVK werken. Elke audit heeft bovendien als doel om de kwaliteit van het werk verder te verhogen. Voortaan vindt die audit plaats door certificeringsbureaus die erkend zijn door de Raad voor Accreditatie.