Overslaan en naar de inhoud gaan

NVVK Kwaliteitskader

Het NVVK Kwaliteitskader is de basis voor hoogwaardige en effectieve financiële hulpverlening. Het helpt NVVK-leden om zich blijvend te ontwikkelen. Deelname aan de kwaliteitsaudit is voor alle leden verplicht. Hiermee borgen we samen de kwaliteit van de dienstverlening en stimuleren we verdere verbetering. 

Hier vind je het NVVK Kwaliteitskader (pdf, 311 kB).

Meer over het NVVK Kwaliteitskader

Het NVVK Kwaliteitskader helpt leden om in gesprek te gaan over kwaliteit en ontwikkeling. Het biedt een breed kader voor reflectie, van financiële hulpverlening tot ondersteunende en bestuurlijke processen. 

Verplichte audit

Nieuwe NVVK-leden worden bij toetreding geaudit door één van onze twee externe certificeringsorganisaties. Tijdens de audit loopt de certificeerder zeven prestatiegebieden na:

  1. Koers
  2. Leiderschap
  3. Organisatie
  4. Financiële Hulpverlening
  5. Medewerkers
  6. Samenwerking, uitbesteding en inkoop
  7. Reflecteren, verbeteren en verantwoorden

NVVK-leden doorlopen de audit bij toetreding en daarna eens per drie jaar. De audit moet zijn afgerond voordat het keurmerk verloopt. Zeven maanden daarvoor krijgt de organisatie een seintje. We raden aan om dan snel een certificeerder te selecteren. 

Meer informatie over de audit vind je op onze NVVK Audit-pagina.

Onderdeel van een breed ontwikkelplan

Het Kwaliteitskader maakt deel uit van het bredere NVVK-ontwikkelplan, samen met de NVVK Belofte en de ontwikkeling van vakmanschap. Het stimuleert leden zich continu te ontwikkelen tot experts in effectieve financiële hulpverlening.

De verplichte audit kan worden aangevuld met:

  • (interactieve) zelfscan – Geeft inzicht in processen en verbeterpunten.
  • In gesprek met’ – Dialoogsessies met andere leden om te leren van elkaar.

Hoe hiermee aan de slag?

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste hulpmiddelen om met het NVVK Kwaliteitskader te werken aan ontwikkeling en verbetering binnen je organisatie:

  • Zelfscan Kwaliteitskader NVVK - Een hulpmiddel om de kwaliteit van processen binnen je organisatie systematisch in kaart te brengen. Geeft inzicht in waar je al sterk staat en waar ruimte is voor verbetering.
  • (online) sessies en bijeenkomsten – Regelmatig organiseert de NVVK bijeenkomsten over actuele ontwikkelingen en verdieping rond kwaliteit en schuldhulpverlening. Je vindt ze in de agenda op de website.

Met het Kwaliteitskader heb je een stevig fundament in handen om je dienstverlening verder te versterken. 

Nieuws over het Kwaliteitskader

  1. DDAS.jpg

    Samenwerking relevante organisaties verlicht administratie

    We maken het aanleveren van jaarcijfers een stuk eenvoudiger

    25 oktober 2023 Monitor schuldhulpverleningDDAS

    Samen met VNG, Divosa en CBS werkt de NVVK aan de vereenvoudiging van de verzameling van data over financiële hulpverlening. De NVVK verzamelt nu elk jaar cijfers van leden ten bate van ons jaarverslag. Divosa doet mee omdat zij ook regelmatig data opvragen bij gemeenten. VNG doet mee omdat de leden belang hebben bij een efficiëntere inrichting van dit verzamelproces. Het CBS doet mee omdat zij veel verstand hebben van data.

  2. logo nvvk expeditie rechthoek.jpg

    Wil jij ook kortere doorlooptijden? Ga mee met de NVVK-Expeditie

    We hebben nieuwe wegen gevonden, daardoor is ons hulptraject verbeterd

    12 oktober 2023

    Kredietbank Nederland verkortte de doorlooptijd voor schuldregelingen vorig jaar met 40 dagen - onder andere door deelname aan de NVVK Expeditie, vertelt directeur Hans van der Meulen in een video-interview. Niet alle deelnemers haalden zo'n spectaculair resultaat, maar gemiddeld nam de doorlooptijd van de deelnemers af met 6 % - al tijdens de deelname aan de Expeditie. Alle reden om dit jaar mee te doen!

  3. nvvk-beeld-professional-met-klant-aan-tafel.jpg

    ‘Hulp moet overal vergelijkbaar zijn’

    NVVK: breng 'basisvloer’ aan in aanbod en kwaliteit financiële hulpverlening

    4 mei 2023

    ‘Financiële hulpverlening door gemeenten wordt divers vormgegeven. Daardoor ontstaan er te grote lokale verschillen. Het invoeren van een ‘basisvloer’ moet ervoor zorgen dat hulpvragers overal vergelijkbare hulp van vergelijkbare kwaliteit aangeboden krijgen, ongeacht waar zij wonen’, zegt NVVK-voorzitter Marco Florijn.